Telenovela plăcuței injurioase

Postat la: 31.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Telenovela plăcuței injurioase

Prin urmare, un concetățean trăitor în Suedia decide să recurgă la o formă inedită de a-și manifesta nemulțumirea față de PSD. Și o face prin intermediul unei plăcuțe de înmatriculare. Se plimbă cu mașina astfel inscripționată, bine-merci, timp de două săptămâni. Apoi se confruntă cu autoritățile. Și el și autoritățile au procedat greșit. Voi explica de ce.

Proprietarul autoturismului, care a călătorit din Suedia până la frontiera României și, de acolo, într-un veritabil periplu prin mai multe orașe, cu obiectivul atins de a face cât mai multe valuri, cu certitudine a omis în mod iresponsabil un detaliu. Cuvântul, pe care el l-a utilizat pentru a crucifica un partid politic aflat la guvernare, le este interzis copiilor minori de către părinți și profesori. După două săptămâni în care respectivul cuvânt a fost vehiculat în toate mediile, mulți dintre copii noștri au aflat că ceea ce era interzis, acum este permis. Și deja folosesc în mod frecvent respectivul cuvânt. De ce insist asupra acestui element?

În definitiv, românul trăitor în Suedia pentru a crucifica Partidul Social Democrat, nu avea nevoie să facă acest lucru utilizând plăcuțele de înmatriculare, care, abia după două săptămâni, au fost declarate ilegale de către autoritățile române. El putea pur și simplu să scrie cuvântul pe parbriz sau pe lunetă sau pe caroseria autoturismului. Dacă ar fi procedat astfel, autoritățile din România nu ar fi putut invoca legea internă, care-i obligă pe posesorii de autoturisme cu plăcuțe dedicate să folosească atât lidere cât și numere. Certificatul de înmatriculare și permisul auto nu ar mai fi fost reținute. Iar omului nu i-ar mai fi putut fi deschis un dosar penal pentru o prezumtivă infracțiune privind circulația pe drumurile publice.

În condițiile în care au trecut două săptămâni până când autoritățile române au reacționat, timp în care s-au concentrat exclusiv asupra plăcuțelor de înmatriculare, îmi este ușor să-mi imaginez că ar fi trecut poate ani de zile până când onorabilele organe în drept ale acestui stat să fi înțeles că respectivul protestatar, cu sau fără plăcuțele de înmatriculare inscripționate cum a ales să le inscripționeze, tot ar fi săvârșit o infracțiune, prin afișarea publică a unui cuvânt obscen și trimiterea acestui glonț de argint direct în capul unui partid politic. Are mai puțină importanță dacă respectivul partid politic e mai mare sau mai mic sau dacă el se află la putere sau în opoziție. Utilizarea în public a expresiilor obscene se pedepsește. Atât în România, cât și în Suedia. Adresarea de injurii unei persoane fizice sau juridice, unui ONG sau unui partid politic, se pedepsește de asemenea. Prin urmare, respectivului personaj nu trebuia să i se permită intrarea în România. A fost prima greșeală a autorităților. Următoarea greșeală e că autoritățile statului român au pierdut timp pentru a coresponda cu autoritățile din Suedia asupra legalității ori nelegalității pe teritoriul național a respectivei plăcuțe de înmatriculare. Dacă tot i s-a permis intrarea în țară, omul putea fi oprit la prima intersecție și atenționat că săvârșește un lucru ilegal, riscând astfel să suporte rigorile legii. Asta, în eventualitatea în care reprezentanții instituțiior de forță din această țară intenționau să facă un exces de bunăvoință în raport cu un protestatar. Pentru că, în altă țară, inclusiv în Suedia, dacă ar fi astfel insultat un partid politic, autoritățile nu ar fi pierdut niciun moment în dialoguri inutile. Dar noi suntem ospitalieri și ultratoleranți. Asta înseamnă că, la următoarea intersecție, personajul trebuia blocat în trafic, obiectul infracțiunii fiind confiscat de îndată, cum scrie la lege, și întocmit în aceeași zi un proces verbal de natură să conducă la declanșarea anchetei penale.

Iată de ce mă întreb - și cred că o fac pe bună dreptate - cum ar reacționa autoritățile române dacă alți protestatari de acest fel, în loc să utilizeze plăcuțe de înmatriculare sau să-și inscripționeze altfel autoturismul, și-ar plasa injuriile pe pălăria de soare? Sau pe tricouri? Oare în această eventualitate nu ar mai fi posibilă nicio ripostă? Și noi ce ar trebui să facem? Să ne legăm copiii la ochi pentru a nu citi asemenea obscenități? Și partidele politice insultate în acest fel, ce ar trebui să facă? Să nu reacționeze în niciun fel?

Dacă tot s-a vorbit excesiv în aceste zile despre DEX, nu ar fi oare util ca persoanele interesate, dacă există asemenea persoane, să încerce să afle care este definiția corectă a cuvântului „libertate"? Ești liber să faci orice, cu excepția acelor acte și fapte care pun în pericol libertatea celorlalți.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...