Târgul pe justiție

Postat la: 16.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Târgul pe justiție

Circulă, în mod persistent, un zvon. Aparent știintifico-fantastic. Despre un fel de alba-neagra pe justiție. Ideea lansată este că Augustin Lazăr va fi debarcat. Și că, în felul acesta, Laura Codruța Kovesi va mai primi un tub de oxigen. Pentru încă o perioadă. Nedeterminată. Iar această mișcare ar fi pusă la cale de către reprezentanți ai marilor puteri, care ne păstoresc. Dar dacă e adevărat?

Acest zvon prinde contur de realitate în urma ultimei ieșiri la rampă a domnului Tudorel Toader, Ministrul Justiției. După cum se știe, sub aspect constituțional, acesta are pâinea și cuțitul. El este cel care îi poate propune președintelui României fie numirea în funcție, fie demiterea atât a procurorului general cât și a șefului DNA. Rolul CSM din această perspectivă este doar consultativ. Nici chiar președintele Klaus Iohannis, în ciuda aparențelor, nu joacă un rol cheie. El nu poate decât să încheie o procedură pe care Ministrul Justiției o inițiază. Sau nu o inițiază.

Într-o dezbatere publică, care deja este traumatizantă și durează de prea mult timp, se află schimbarea ambilor șefi din procuratură. Este adevărat, despre doamna Laura Codruța Kovesi se vorbește cu o intensitate și cu o încrâncenare mai mare. Păcatele care sunt invocate și sunt puse pe seama acesteia sunt mai grave și mai numeroase. Cum ar fi încălcarea repetată a Constituției, refuzul de a colabora cu Comisia parlamentară de anchetă privind Noaptea Generalilor dar și derapaje grave din interiorul instituției pe care o conduce, până acum evidențiate de un mare număr de dezvăluiri de presă bazate pe documente, pe interceptări și pe mărturii. Lui Augustin Lazăr însă i se pun în cârcă doar primele două abateri. E adevărat - și ele suficient de grave.

Dacă, în principiu, se așteaptă de la Tudorel Toader solicitarea de demitere a ambilor, de ce totuși se vorbește de două zile doar despre Augustin Lazăr? Dacă tratăm lucrurile sub aspect constituțional și analizăm această situație strict din perspectiva politicii interne a statului român, atunci singura conexiune valabilă pe care o putem face se referă la controlul de fond inițiat de ministrul Justiției Tudorel Toader. Numai că, surpriză. Noi știm că acest control de fond, care nu s-a mai făcut de zece ani, nu se desfășoară la Parchetul General ci la DNA, o direcție în realitate independentă și doar aparent supusă Parchetului General și, respectiv, procurorului general. Această anchetă solicitată de Tudorel Toader și efectuată de Inspecția Judiciară a fost prelungită cu două săptămâni. Termenul expiră. În principiu, nu ar trebui să știm astăzi sau ieri cum s-a finalizat. Pentru că nu avem un comunicat oficial. Și totuși, iată, apele au început să se tulbure.

Atâta doar că apele se tulbură într-un mod neașteptat. Cum arătam la începutul acestei analize, se lansează pe piață zvonul, ca un fel de balon de încercare, conform căruia cel care urmează să fie demis este procurorul general al statului și nu șeful DNA. Ceea ce ar fi imposibil ca rezutat al inspecției de fond, indiferent cum s-ar finaliza aceasta. Dacă iese bine, rezultatul nu-l poate atinge pe Augustin Lazăr. Dacă iese prost, îl atinge doar prin ricoșeu. Pentru că ținta e Kovesi.

Tocmai de aceea spuneam că zvonul despre o schimbare generat de reprezentanții unor puteri străine este în esența lui atât incredibil cât și halucinant. Reprezentanții celor câteva puteri euro-atlantice care ne păstoresc pot, cel mult, să se opună unei schimbări. Să spunem că ei se pot opune schimbării lui Kovesi. Dar în niciun caz ei nu ar avea cum și nu ar avea de ce să solicite simultan eliminarea lui Augustin Lazăr. Și atunci ce se întâmplă de fapt?

Să încercăm să ieșim din această ceață, judecând cu capul nostru și în niciun caz în funcție de zvonuri. Dacă alianța PSD plus ALDE dorește cu tot dinadinsul să o schimbe pe Laura Codruța Kovesi din motive întemeiate sau din motive subiective - e mai puțin important - poate să o facă mergând pe mâna lui Tudorel Toader. Și apoi așteptând ca președintele să se conformeze. Există o soluție directă și o soluție indirectă pentru atingerea acestui obiectiv. Soluția directă este imediată dar prezintă riscul de a nu fi validată de președinte. Ea constă într-o solicitare a demiterii Laurei Codruța Kovesi, bazată pe încălcarea de către ea a Constituției, legat de Comisia Parlamentară și de presupusele rezultate negative ale verficării de fond.

Soluția indirectă este demiterea în prealabil a lui Augustin Lazăr. Și numirea în locul acestuia a unui procuror general nedispus să mai treacă ușor cu vederea derapajele de la DNA. Deci transformarea viitorului procuror general într-un virtual aliat al adversarilor Laurei Codruța Kovesi. Aceasta este așadar calea indirectă dar mai sigură identificată de frontul anti-Kovesi. Probabil până la sfârșitul acestei săptămâni sau în prima parte a săptămânii viitoare vom avea un deznodământ. Și, cu certitudine, vom ști mult mai multe.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...