Spaima de Iohannis naște dragoste pentru monarhie. Manevra PSD-ALDE

Postat la: 20.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Spaima de Iohannis naște dragoste pentru monarhie. Manevra PSD-ALDE

Marota restaurării monarhiei constituționale prin organizarea unui referendum reprezintă o perdea de fum menită să atragă popularitate în urma plecării la Domnul a Majestății Sale Regele Mihai I. În pofida jocurilor de glezne regizate de liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ideea referendumului este și rămâne, din nefericire, o imposibilitate în termeni. Haideți să vedem de ce.

Potrivit articolului 152 ("Limitele Revizuirii") din Constituție, nimeni și nimic nu poate revizui "forma republicană de guvernământ". Iată ce prevede Legea Supremă, grație articolului amintit: "(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii. (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora. (3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război". Cu alte cuvinte, potrivit dispozițiilor (1), orice referendum care ar viza restaurarea monarhiei ar fi lovit de neconstituționalitate.

În realitate, calea legitimă a întoarcerii la monarhia constituțională poate fi urmată doar prin topirea Parlamentului în Adunare Constituantă, fapt urmat de votarea readoptării Constituției din 1923 - textul fundamental al regalității românești. Desigur, procesul ar fi de durată, ar presupune dezbateri serioase și transparente. Altminteri, nu am avea de-a face decât cu o mascaradă scabroasă care ar batjocori memoria Majestății Sale Regele Mihai I, și ar îngropa definitiv dezideratele monarhice. În ultimă instanță, revizuirea s-ar putea opera și printr-o amplă reformă constituțională, care, în fond, nu ar însemna altceva decât reactualizarea Constituției din 1923 în conformitate cu cerințele prezentului. Să nu uităm că, potrivit Constituției din 1923, Principele Nicolae este succesorul de drept al Majestății Sale Regele Mihai I.

Dincolo de aceste aspecte, surprinzătorul anunț emis de Călin Popescu-Tăriceanu nu reprezintă decât un balon de săpun menit să atragă capital politic. În fapt, liderii PSD-ALDE sunt conștienți că nu au și că nici nu vor avea o soluție pentru Cotroceni, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, și, tocmai de aceea, flutură scenarii care presupun debarcarea președintelui Klaus Iohannis, fie chiar și prin înlocuirea acestuia, în mod fantasmagoric, cu o regină. De ce? Fiindcă Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu se tem că Iohannis va contabiliza emoția stârnită de moartea Regelui Mihai și că o va întoarce împotriva loc, cu efectul unui bumerang nimicitor, chiar în contextul modificarilor Legilor Justiției. Să nu spuneți că nu v-am zis!

Simona Man

loading...
PUTETI CITI SI...