Soluția Severin

Postat la: 30.06.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Soluția Severin

Analiștii din lumea întreagă, mai mult sau mai puțin specialiști ai resorturilor Uniunii Europene, oscilează între blamarea Marii Britanii pentru rezultatul referendumului și punerea la zid a Germaniei, acuzând-o că a construit cel de-Al Patrulea Reich

Între aceste două extreme, sunt lansate o mulțime de ipoteze și de scenarii. Nimic nu lipsește. Aparent, nimeni nu se mai înțelege cu nimeni. Dar, cu toate acestea, există un numitor comun. Pe care îmi permit să îl identific prin sintagma "soluția Severin". Cred că nu este necesar să conving pe nimeni de capacitățile extraordinare ale politicianului român în materie de politică externă, în general, și de politici comunitare, în special. Profund preocupat de soarta UE, Adrian Severin emite nu numai analize extrem de intersante pe această temă, dar, fără să o spună direct, oferă și o soluție. După opinia mea, singura soluție viabilă.

Rezultatul referendumului din Marea Britanie elimină, practic, singura opoziție viabilă față de o Germanie devenită din ce în ce mai hegemonică. Pentru noii veniți UE, statele din fosta sferă de interese a Uniunii Sovietice, această temă este nu numai amenințătoare, ci și extrem de presantă. Ele pot deveni părți ale unei construcții benefice pentru toată lumea, dar pot, în același timp, să își consolideze statutul de colonii ale Germaniei, deja conturat destul de evident de arhitecții politici de la Berlin prin intermediul aparatului de la Bruxelles.

În esență, Severin crede că soluția este nu mai puțină uniune europeană, ci mai multă. Nu mai puțină unitate, ci mai multă. Dar asta numai și numai în contextul în care vom avea o organizație a națiunilor. Și nu un Al Patrulea Reich, aflat sub hegemonia Germaniei. Dar cum se poate ajunge la o Europă a națiunilor? Care este calea? În esență, este obligatorie reformarea, din temelii, a Uniunii Europene. Începutul, în formula Severin, l-ar putea face un manifest al celor 27 de membri, care să aibă ca temă centrală direcțiile de reformă ale Uniunii Europene, adică o schiță a unei noi construcții europene care să aibă trei componente: politică, civică și generațională. Ceea ce presupune un nou tratat. Sau chiar o constituție. Și, cu certitudine, un referendum organizat simultan, împreună și nu separat, la care să participe cetățenii tuturor statelor europene.

Soluția Severin este probabil singura formulă viabilă de reformare a Uniunii Europene. Dar ea presupune ca statele, toate, inclusiv Germania, să renunțe la o parte din suveranitate, obținând, în schimb, uriașul beneficiu al apariției unei Uniuni a statelor națiune.
Nu există decât un singur impediment. Germania. Și, din nou, ne întoarcem la cel de-Al Patrulea Reich. A avut vreodată în vedere Germanie o construcție a statelor națiune? Sau dimpotrivă, și-a urmărit, lucid și cinic, realizarea unui edificiu de tip hegemonic? Ieșirea Marii Britanii creează, în interiorul UE, un deficit de democrație. Dar poate reprezenta și oportunitatea unui nou început. O premisă chiar pentru ceea ce îmi permit să numesc "soluția Severin".

Sursa: CoretNews - http://www.corectnews.com/politics/solutia-severin-0

 

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...