Simona, I Nike You!

Postat la: 13.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Simona, I Nike You!

Cu trei săptămâni în urmă, când Simona pierdea finala de la Roma fără drept de apel (0-6, 4-6 în fața Elinei Svitolina), câteva voci din lumea tenisului mondial se declarau decepționate aflând că, pentru Grand Slam-ul de la Paris, jucătoarea româncă fusese desemnată principala favorită, în virtutea faptului că era, totuși, nr.1 mondial.

De la startul marelui turneu parizian nu lipsea nimeni din "floarea cea vestită", de vreme ce, pe lângă primele trei clasate în ierarhia WTA - Halep, Wozniacki, Muguruza - confirmaseră participarea și Șarapova, ca și Serena Williams însăși, plus K. Pliskova, Kerber, Mladenovici, Svitolina, Garcia, Stephens și, evident, Ostapenko, învingătoarea de anul trecut. Clevetitorii de la București îi prevesteau Simonei "zile grele" dacă ajunge în semifinale, unde o așteptau sperietorile Șarapova sau Muguruza.

Simona tăcea și își vedea de treabă, ca de obicei, nu răspundea provocărilor voalate și nu se sinchisea nici de șicanele organizatorilor francezi, care o exilau prostește de pe arena centrală, dând prioritate altor jucătoare, în care vedeau posibile învingătoare sau cel puțin finaliste ale turneului. Aşa mi-am amintit de primăvara anului în curs, când constănţeanca a jucat o vreme fără echipamentul ei obișnuit. S-a aflat mai târziu că, expirând contractul pe care-l avusese cu firma Adidas, ceruse pentru încheierea următoarei înțelegeri o suplimentare firească, în baza creșterii spectaculoase a valorii ei, marcată inclusiv de instalarea pe prima poziție mondială. Nemții însă, zgârciți și caraghioși, au refuzat categoric pretențiile Simonei, continuând să plătească sume net superioare favoritelor lor, care au rămas Wozniacki, Kerber și Muguruza, beneficiare și ale unor echipamente personalizate.

Două luni și mai bine au trecut fără ca Simona și staff-ul ei să cedeze, producătorul german rămânea la rându-i inflexibil, menținând neschimbată oferta de 1 milion de euro anual , dar omițând că în spatele Simonei se afla și Ion Țiriac, hârșitul om de tenis și de afaceri, care a condus negocierile cu...Nike. Drept urmare, celebrul producător american de echipament sportiv a acceptat preluarea Simonei Halep, pentru următorii patru ani, cu un contract de 1,7 milioane de euro anual! Înțelegerea s-a semnat la București (unde reprezentanții faimosului brand au fost aduși cu avionul lui Țiriac), iar din primăvară până acum Simona a rămas pe primul loc al clasamentului mondial și a mai ajuns în trei finale.

După care, venind la Paris, le-a pulverizat de-a dreptul pe reprezentantele Adidas Kerber și Muguruza și a triumfat în premieră la Grand Slam-ul de la Roland Garros, învingând-o pe Sloane Stephens, colega ei din familia... Nike. Vă puteți închipui ce jale mare e acum la cartierul general al Adidas, din Herzogenaurach, având în vedere că și titlul masculin de la Roland Garros i-a revenit din nou lui Nadal, alt star al Nike!

Toată această poveste merita să fie cunoscută marelui public, iar dacă nu-mi dați dreptate mie, cu siguranță o s-o aplaudați pe Martina Navratilova, care a declarat la Paris: "Sper că cei de la Adidas regretă acum! Care e problema? Ce dacă e româncă? Nu le place că nu e înaltă și blondă? Simona este o femeie remarcabilă, cu o personalitate grozavă!", a spus Navratilova, într-un interviu acordat pentru „Le Temps".

Într-adevăr, Simona noastră a dovedit că este o superjucătoare, iar triumful ei în acest Grand Slam le închide gura tuturor clevetitorilor și celor care-i mai puneau la îndoială valoarea și dreptul de a fi nr.1 mondial numai pentru că nu cucerise titlul unui turneu major. Chit că învinsese în multe altele - vreo 17 până acum, dacă nu greșesc ! - și progresase spectaculos, de la un sezon la altul. Grație ambiției extraordinare cu care continuă să se perfecționeze, fizic și mental, dar și docilității cu care a învățat să asculte sfaturile lui Darren Cahill, uriașul ei antrenor, ale faimoasei Alexis Castorri (psiholog sportiv care l-a purtat spre piscuri și pe Andy Murray!), ca și pe cele ale Virginiei Ruzici și, evident, ale lui Ion Țiriac.

După succesul de la Paris, Simona a fost felicitată de multe dintre marile jucătoare ale lumii, mai puțin cele din echipa...Adidas: Wozniacki, Kerber și Muguruza. Pagubă-n ciuperci ,așa că eu o felicit din toată inima și îi transmit din acest colț de revistă: Simona, I Nike You!...

P.S. Joi debutează în Rusia cea mai costisitoare ediție a Campionatului Mondial de fotbal, cu cheltuieli estimate la peste 31 miliarde de euro! Va fi bătălie aprigă, despre care vom avea tot timpul să vorbim. Eu iau drept mari favorite Brazilia și Spania!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...