Se pulverizează majoritatea PSD-ALDE

Postat la: 04.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Se pulverizează majoritatea PSD-ALDE

În Camera Deputaților, strict artirmetic, PSD și ALDE nu mai dispun de o majoritate. O situație care pune în pericol întreg procesul legislativ. Locurile pierdute și le-a adjudecat în mod formal Victor Ponta. Al cărui partid, Pro România, nu poate totuși forma un grup parlamentar distinct, pentru că formațiunea sa politică nu a participat la ultimele alegeri legislative. Această particularitate fragilizează însă și mai mult majoritatea.

Situația este mai gravă decât dacă, așa cum s-a mai întâmplat, ar exista parlamentari PSD nemulțumiți de Liviu Dragnea, care părăsesc pur și simplu partidul și se declară deputați independenți. Un deputat independent nu înseamnă că în mod neapărat votează împotriva partdului din care a plecat. În schimb, un deputat care declară că pleacă în direcția altui partid, ostil PSD, cum este cazul Pro România, e clar că va vota aproape de fiecare dată împotriva legilor promovate de fosta majoritate PSD plus ALDE.

Situația de mai sus, e adevărat, e strict artimetică. Și asta deoarece alți parlamentari, neafiliați majorității, vor vota totuși în continuare în favoarea PSD și ALDE, generând astfel rezultate pozitive sub aspect legislativ. Fosta majoritate din Camera Deputaților va primi de fiecare dată voturi din partea UDMR sau a unei părți din UDMR, cu excepția acelor situații în care va încerca să promoveze acte normative considerate drept neconvenabile de către reprezentanții maghiarilor. Există însă suficient de multe voturi în Camera Deputaților ale celorlalte minorități, altele decât minoritatea maghiară, care de regulă votează cu cine se află la guvernare. Pentru a beneficia la schimb de anumite avantaje.

Prin urmare, deși situația este periculoasă, în mod real majoritatea se menține. Dar trendul este negativ. PSD continuă să sufere de o hemoragie. Secretarul general al partidului, Codrin Ștefănescu promite că sângele va fi reîmprospătat prin alți parlamentari, cu care se negociază în prezent. Prețul acestora însă crește exponențial. Pentru o stabilitate fermă la putere, este necesară nu numai o majoritatea de facto, care este totuși conjuncturală, ci și o majoritate de jure, întotdeauna mult mai stabilă. Și asta cu atât mai mult cu cât PNL se pregătește, împins de la spate de președintele Klaus Iohannis, de un asalt final chiar acum, la sfârșitul anului. Printr-o moțiune de cenzură. Care se suprapune în mod nefericit și cu procedura de adoptare a legii bugetului.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...