Se caută vinovații

Postat la: 14.08.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Se caută vinovații

Dupa o seară de vineri sălbatică, am avut o sîmbătă și o duminică pașnice. Jandarmii (mai puțini si în tinute aproape civile, fără armuri și armament de război etc ) au părut niște mielușei. Văd că posteaza pe fb imagini cu ei oferind flori manifestanților. E o contraofensivă de imagine, menită să facă uitată barbaria de vineri. Jandarmii par în aceste imagini buni, omenosi, care apără populația, blabla.

Ce s-a întimplat!? Li s-au ținut lectii de bună purtare în noaptea de 10/11 august? Au fost aduși alti jandarmii din provinicie, cu 7 ani de acasă? Mai educați, poligloti, europeni, cu maniere? S-a întîmplat un singur lucru de fapt - Parchetul militar a deschis anchetă și a anunțat public acest lucru. D-nii miniștri, secretari de stat, generali, s-au speriat, credeau ca se bucură de impunitate.Nu apără ei statul!? Acum se gindesc brusc la libertatea lor. Deja se ocupă la minister de stergerea urmelor.

Parchetul a cerut celor care au fost în Piața Victoria să depună mărturie, să facă plîngeri, să aducă informații, (mai ales foto si filme luate cu telefonul si camerele video). Jandarmeria, să o spunem, se supune regulamentelor militare. Așadar cei găsiți vinovați vor fi deferiți tribunalului militar, nu civil. Aici pedepsele sunt mult mai mari. Ca să nu vorbim de cei care vor scăpa mai ieftin, doar cu concedieri. Firește, dacă procurorii militari iși vor face datoria ca niște profesionisti și nu se vor impotmoli pe drum din en cauze.

Ce poate să descopere ancheta? Va găsi întii și ușor niște jandarmi (in rol de mardeiași de duzină) ) care s-au dedat la violențe grave - fără rost, fără acoperire legală, acționind din ordine inepte. Dar ce poate să găsească este mai ales un anumit adevăr. Pentru că nu doar niște executanți docili trebuie identificați, izolati, judecati, dați afară, și eventual, în cazurile grave, trimiși la pușcărie. Trebuie depistați cei care au condus represaliile, generali, comandanti, directori din MAI. Si mai ales - este esential - sa-i descopere si trimita in judecata pe cei din spatele usilor inchise care le-au conceput si ordonat.

Altfel spus trebuie identificată și probată participarea factorului politic. A ministrului Carmen Dan, de exemplu, care a iesit deja speriată la tv să se disculpe. S-a speriat și aruncă mîța în curtea vecinului. Foarte demnă persoană! Care a fost rolul ei și al alt0r lideri politici - asta trebuie neapărat aflat. Se va ajunge la Liviu Dragnea? Da, în mod natural. Fără avizul lui nimeni nu ar fi acționat la Guvern și în PSD. În seara de 10 august Dragnea a arătat cît este de periculos pentru România.

A fost o provocare de mare amploare. Ea a fost decisă și pregătită de unele persoane cu raspunderi, din vreme. Violențele nu au fost o reacție a jandarmilor care au ripostat spontan, în legitimă apărare !!! Astea sunt basme de adormit copiii. Intre demonstranți au fost infiltrați oamenii MAI în civil. Au fost folosiți și ultrași (200-300) ca să se „bată"cu cordoanele de jandarmi și să incite la violențe. Jandarmii in loc să se îndrepte strict împotriva lor, au asaltat mulțimea (100.000 oameni) cu gaze lacrimogene, bîte și tunuri cu apă.

De ce? Pentru că așa a fost scenariul. Cine a pus la cale așa ceva are de încasat mulți ani de pușcărie. Firește, numai dacă Parchetul Militar va merge pînă la capăt si va aduce probe. S-ar putea s-o facă, spre deosebire de 1990 cînd Parchetul militar nu a făcut nimic pentru a descoperi vinovații provocării din 13-15 iunie. De ce? Instigatorul acelor violențe, Ion Iliescu, era președintele României. De data asta există o șansă să aflăm adevărul, iar vinovații să fie pedepsiți. El a lansat a cerut o anchetă care sa duca la aflarea adevarului - cu celeritate.

Guvernarea PSD&ALDE va rămîne în istorie pentru că a pus la cale și executat cu cinism violențele de vineri seara. Nimic altceva. Istoria noastră din ultimii 30 de ani se împarte de acum în două perioade, înainte și după 10 august 2018.

Stelian Tanase

loading...
PUTETI CITI SI...