Romsilva şi banii mulţi ai „mutei"

Postat la: 03.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Romsilva şi banii mulţi ai „mutei

Controlul Regiei Naţionale a Pădurilor- Romsilva a fost o miză uriaşă pentru orice guvernare, iar partidul care şi-a impus staful la butoanele regiei a avut acces la resurse financiare şi economice uriaşe. Ca atare, aşa a procedat şi fostul ministru tehnocrat al Mediului, Cristiana Palmer Pașca, care a fost de acord anul trecut ca în fruntea Romsilvei să fie numit cu o remuneraţie de nabab Ciprian Dragoş Pahonțu.

Dar nu numai directorul general a beneficiat de o remuneraţie de invidiat ci şi unii directori din sediul central şi chiar din teritoriu. Ca atare, Consiliul de Administraţie al Romsilvei, condus de către Adrian Băban şi a cărei componență ridică mari semne de incompatibilitate, a încheiat pe data de 7 iunie 2016, conform OUG 109/2011, contractul de mandat nr. 60 cu Ciprian Dragoş Pahontu. Potrivit acestui contract, directorul general al Romsilva beneficiază de o remuneraţie lunară netă de 10.710 lei. Adică circa 2.400 de euro. Ulterior, însă, pe 20 noiembrie 2016, când toată lumea era în campanie electorală, membrii Consiliului de Administraţie de la Romsilva, în frunte cu preşedintele Dan Baban, care sunt remuneraţi fiecare cu 2.497 de lei pentru fiecare şedinţă, încheie un act adiţional la contractul de mandat a lui Ciprian Pahonțu în care vizează "îndeplinirea integrală a indicatorilor financiari şi nefinanciari stabiliţi prin contractul de mandat". Totodată, actul adiţional mai stipulează că „Remuneraţia brută anuală variabilă (nr a directorul general Ciprian Pahontu) nu poate depăşi maximum 12 remuneraţii fixe medii brute lunare în primul an, urmând că, din al doilea an de mandat, remuneraţia brută anuală variabilă să se rezume la maxim 24 de remuneraţii lunare fixe". În plus, preşedinte CA de la Romsilva, Adrian Băban, a precizat, în scris, către ZIUAnews că şi membrii comitetelor consultative primesc o indemnizaţie de şedinţă: „Membrii comitetelor care au şi statut de angajaţi în cadrul RNP-Romsilva, primesc o indemnizaţie de şedinţa de 500 de lei, iar membrii comitetelor care nu au statut de angajaţi ai regiei, primesc o indemnizaţie de şedinţă de 600 de lei. Persoana care asigură secretariatul comitetetului primeşte o indemnizaţie suplimentară de 100 de lei".

Pe 7 iunie 2017, s-a împlinit un an de când Ciprian Pahonțu este director general al RNP Romsilva, dar oare care a fost cuantumul remuneraţiei brute anuale variabile de care a beneficiat acesta? Asta doar dacă Pahonțu şi-a îndeplinit criteriile de performanţă din contractul de mandat! Dar e clar că a beneficiat de aceste stimulente financiare pentru simplul fapt că cei şapte membrii ai Consiliului de Administraţie al RNP Romsilva şi-au dublat indemnizaţiile de şedinţă. Astfel, cei şapte zmei din CA- Andrei Băban, Dan Achim, Răsvan Ilie Dumitru, Sorin Sfârlogea, Dorin Fechete, Ion Chisăliţă şi Daniel Nicolescu, beneficiază acum de o indemnizaţie lunară dublă faţă de anul trecut, adică de 4.994 de lei. Dacă directorul general Ciprian Pahonțu era remunerat anul trecut cu suma netă de 10.710 lei, adică circa 2.400 de euro, directorul economic al RNP -Gabriela Gâţu a încasat, în 2016, suma totală de 154.343 de lei, ceea ce reprezintă circa 35.000 de euro. Practic, dirijoarea banilor de la Romsilva a beneficiat lunar de la RNP 12.861 de lei, ceea ce însemnă aproape 3.000 de euro, adică mai mult decât directorul general. În plus, Gabriela Gâţu şi- a mai rotunjit anul trecut veniturile şi ca expert contabil cu suma de 44.910 de lei, adică peste 10.000 de euro. De asemenea, directorul Direcţiei Împăduriri şi Dezvoltare- Liviu Pavel, este remunerat lunar de la Romsilva cu 10.000 de lei, iar un director de direcţie silvică, cum ar fi Costel Preda de la Dâmboviţa, cu vreo 7.700 de lei. Ehee, boşii de la Romsilva sunt remuneraţi regeşte, că deh, are baltă pește, iar „muta" nu vorbeşte, în timp ce lemnul de foc pentru populaţie a ajuns un bun de lux prin preţul enorm perceput pe picior de regie!

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...