Romania si Europa cu doua viteze!

Postat la: 10.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Romania si Europa cu doua viteze!

Germaniei i-a cam trecut pofta de Europa germana. Pentru ca nu mai prea merge. Englezii au iesit, olandezii le merg pe urma, francezii dau din pinteni si ei cu miscarile nationaliste care au cuprins si centrul dreapta, spaniolii la fel, nu mai vorbim de Polonia, Ungaria care au ridicat de mult vocea si isi proclama suveranitatea, cu o Austrie care la un fir de praf n-a intrat pe mana extremei drepte.

De ce spun Europa germana? Pentru ca structurile Europei Unite au fost si sunt dominate de politicile Berlinului de decenii, Germania impunandu-si conditionalitatile economice, in primul rand. Atragand si Franta, ca pe un fel de vasal, Franta, cu liderii ei foarte slabi, in vestitul tandem (ca sa nu-i spun binom)! Ce s-a intamplat de fapt? Folosindu-se de principiile unei virtuale Uniuni Europene, Germania in primul rand, dar nu singura, a canibalizat partenerii europeni prin mijloace economice invazive: impunandu-si suprematia industriala. Pe de o parte prin masive extinderi pe teritoriile partenerilor a industriilor sale (inclusiv cea comerciala, bancara etc.), pe de alta parte prin ocuparea pietelor externe, in dauna partenerilor europeni, care au ramas cam pe dinafara.

Principiul solidaritatii membrilor UE, principiu constitutiv al uniunii, a fost abandonat, impunandu-se o realitate cruda: concurenta germana, care nu poate fi rivalizata. Aceasta concurenta n-a mai putut fi stavilita cu mijloace politice traditionale de catre celelalte state, precum fiscalitatea, politici nationale, toate aceste instrumente fiind eliminate prin organismele bruxelleze, in primul rand Comisia Europeana. Prin urmare, Germania si-a lichidat "concurenta" chiar in Europa mai intai prin forta industriei sale, pe de alta parte prin constrangerile asupra statelor de a-si deschide total pietele proprii, fara a se putea apara, constrangeri venite pe linia birocratilor de la Bruxelles.

Numai ca, iata, s-a atins un punct critic. Nu din cauza politicienilor, cum gresit se vorbeste, lansandu-se acuze, ci din motive obiective: pietele interne nationale nu mai pot sprijini statele respective, cu grave consecinte economice si sociale, astfel incat ele se doresc protejate. Consecintele? Valul nationalist, sprijinit masiv de populatii. Aceasta realitate nu se poate vindeca cu declaratii la Bruxelles. Sunt chestiuni de profunzime. Aceasta realitate va impune o regandire a Europei Unite, dar nu cu doua viteze, ci o Europa in care tarile slabe se vor proteja prin mijloace politice si legislative, iar cele puternice vor respecta noile reguli.

Aurelian Pavelescu

loading...
PUTETI CITI SI...