Radu Golban, scrisoare deschisa catre ambasadorul SUA Hans Klemm

Postat la: 14.09.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Radu Golban, scrisoare deschisa catre ambasadorul SUA Hans Klemm

Către: Ambasada Statelor Unite ale Americii la București
Domnului Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al SUA în România, Hans Klemm

Excelența Voastră,

Vă scriu în urma mesajului de susținere necondiționată, totală și nediferențiată formulat de Ambasada SUA cu privire la poziția Ambasadei Germaniei, exprimată săptămâna trecută în legătură cu afirmațiile lansate de o persoană publică aflată în sarcina Guvernului. Nu o nominalizez aici și nici nu comentez afirmația formulată într-o manieră neinspirată și jignitoare la adresa președintelui României.

Ceea ce vreau să precizez este că Ambasada SUA a reacționat doar la modul brutal în care a fost denigrat președintele Klaus Iohannis, prezentat cu mustața lui Hitler. Însă nu a reacționat la fondul problemei, atunci când în spațiul public au fost lansate documente, argumentații și expertize internaționale care arată că FDGR a apelat la justiția din România pentru a-i fi recunoscut dreptul de succesor al Grupului Etnic German (GEG), organizație nazistă interzisă prin tratatele internaționale. Devenind astfel, de jure și de facto, un continuator al acestei grupări care a acționat în slujba lui Adolf Hitler.

Așadar, critica la care mă refer a fost formulată nu la adresa etnicilor germani, ci a vizat forma de organizare statutară a FDGR, care îi reprezintă la nivel organizațional. De altfel noi, în România, nu percepem criticile la adresa instituțiilor statului de drept ca pe un atac la adresa etnicilor români.

Consider oportună reacția dumneavoastră fermă de a condamna orice formă de discriminare, defăimare sau dușmănie faţă de minoritatea germană şi faţă de oricare altă minoritate din România, însă, în aceeași măsură, dacă nu și mai oportună, este reacția de a condamna ferm demersul FDGR de a cere dreptul de succesor al unei organizații naziste interzise pe teritoriul României. Stat cu care țara dumneavoastră a încheiat Tratatul de Pace de la Paris. Prin care Puterile Aliate și Asociate au convenit, iar România a acceptat și s-a angajat, că "statul român nu va îngădui în viitor existența și activitatea unor organizații de această natură ..." (art. 5 din Tratat).

În măsura în care Ambasada SUA reprezintă interesele Statelor Unite la București, unul dintre interesele majore pe care dumneavoastră sunteți mandatat să îl apărați este tocmai respectarea tratelor de pace internaționale. Iar un tratat fundamental, cel care a statuat ordinea internațională de drept după cel de-al doilea război mondial, a fost grosolan încălcat prin constituirea FDGR ca succesor în drepturi al GEG. Organizație hitleristă dizolvată în 1944, cu interdicția reînființării sale, prin Convenția de Armistițiu încheiată cu Puterile Aliate (art. 15 al Convenției) și nu ca urmare a represiunii comuniste, așa cum s-a vehiculat.

Astfel, în acest context, vă solicit să condamnați ferm o insultă la adresa poporului român, care s-a făcut prin încălcarea statului de drept, în momentul în care FDGR și-a revendicat în instanță, de bunăvoie și nesilit de nimeni, calitatea de "succesor al GEG". Calitate care, așa cum spun reprezentanții Ministerului Public, este recunoscută atât cu încălcarea Convenției de Armistițiu din 1944, cât și a OUG 31/2002, care incriminează constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

În această cheie, Ambasada SUA ar trebui să împărtășească și îngrijorările exprimate de reprezentanții statului de drept cu privire la reînființarea unei organizații naziste pe teritoriul României, în speță FDGR, cu încălcarea tratatelor de pace semnate de Statele Unite și România.

Cu stimă,
Dr. Radu Eugen Golban

loading...
PUTETI CITI SI...