Războiul Dragnea-Grindeanu. Cum ajunge PSD la mâna lui Iohannis

Postat la: 14.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Războiul Dragnea-Grindeanu. Cum ajunge PSD la mâna lui Iohannis

Dacă Liviu Dragnea şi apropiaţii săi din conducerea PSD nu îşi vor rezolva în mod cumpătat (şi cu viteza luminii) conflictul cu propriul premier, Sorin Grindeanu, social-democraţii riscă stârnirea unei ample crize politice, care va comporta, inevitabil, un năucitor efect de bumerang pentru formaţiunea celor trei trandafiri.

În condiţiile în care încăpăţânarea de a debarca propriul premier va continua - indiferent de „reţetar", prăbuşirea lui Grindeanu presupune demiterea întregului Executiv -, Dragnea şi PSD vor ajunge, ireversibil, la mâna preşedintelui Klaus Iohannis, abia revenit din SUA, după ce a înregistrat (s-o spunem fără menajamente) un succes răsunător, în urma călduroasei întrevederi cu Donald Trump, care l-a asigurat, în repetate rânduri, că Washington-ul susţine lupta anticorupţie din România.

Având în vedere că anul 2019 va presupune o miză electorală covârşitoare - preşedinţia României (interzisă PSD încă de pe vremea lui Ion Iliescu) -, este de la sine înţeles că Iohannis (care nu va rata prilejul de a se încarna, din nou, în ipostaza preşedintelui PSD) va uzita la maximum orice eroare comisă de conducerea social-democrată. În fond, asta-i o regulă inerentă a jocului politic.

În această ordine de idei, războiul Dragnea-Grindeanu - coroborat cu o serie de aspecte privitoare la controversele iscate de legea salarizării unitare, dar şi cu alte culise ce ţin de bucătăria internă a PSD - oferă muniţie (din plin!) preşedintelui Klaus Iohannis. Deşi e lipsit de opoziţia PNL şi USR - partide realmente paralizate de luptele fratricide pentru acapararea puterii - şi este coordonatorul unei zdrobitoare majorităţi parlamentare, dar şi al politicilor decise la Palatul Victoria, PSD riscă (fără argumente viabile) un total neprofitabil conflict la vârf, conflict care prejudiciază (este evident) imaginea formaţiunii, deja şifonată (intern şi extern) după controversatul episod al OUG 13.

De ce nu mai conlucrează, dintr-odată, conducerea PSD şi premierul Sorin Grindeanu, în vederea implementării mult invocatului program de guvernare? Oare adevărata miză a acestui conflict - care, cu siguranţă, va presupune o serie de remanieri, dacă nu debarcarea întregului Cabinet - rezidă într-o mazilire a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader? Oare se vrea „împachetarea" acestei descotorosiri într-un amplu scandal mediatic? Viitorul apropiat ne va răspunde. Parol!

Simona Man

loading...
PUTETI CITI SI...