Războiul americano-american se extinde la nivel global

Postat la: 31.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Războiul americano-american se extinde la nivel global

Parlamentarii din Statele Unite s-au pus de-a curmezișul unora dintre planurile externe ale lui Donald Trump. Mai trebuie făcut un singur pas și va fi votată o lege prin care Statele Unite vor sancționa statele Uniunii Europene, care participă la construcția gazoductului destinat să asigure transportul combustibilului din Rusia în Germania, tranzitând câteva țări.

Sancțiunile ar putea însemna pentru început adoptarea unor măsuri severe de embargo pentru produse UE vândute în Statele Unite. Situația însă nu se oprește aici. Consecințele sunt mult mai grave. Peste capul lui Donald Trump, care este mult mai pragmatic, membrii Congresului și membrii Senatului Statelor Unite, atât din Partidul Democrat cât și din Partidul Republican, acționează în forță în două direcții. Se înăspresc sancțiunile împotriva Moscovei în urma ocupării Ucrainei și a alimentării acțiunilor de tip separatist din regiunile Donețk și Lugansk precum și a deplăsării la granița cu Ucraina a trei divizii mecanizate ale Federației Ruse. Această înăsprire a atitudinii față de Moscova vizează între altele paralizarea uneia dintre cele mai mari proiecte energetice destinate să lege Federația Rusă de locomotiva Uniunii Europene, de Germania. America se împotrivește din răsputeri, în ciuda lui Donald Trump, construcției gazoductului. Dacă statele Uniunii Europene participante la proiect urmează să fie sancționate, atunci gazoductul poate fi pus între paranteze.

În plus, Statele Unite pun la cale un export masiv de gaze lichefiate în Uniunea Europeană la un preț mult mai mic decât cel rusesc. În fine, bomboana pe coliva Federației Ruse va fi pusă dacă și atunci când Chevron și Exxon vor putea exploata rezervele de gaze naturale din Polonia, din România și de pe platforma continentală a Mării Negre. Va fi momentul izolării economice a Rusiei. Federația Rusă va avea pierderi însemnate, întrucât cele mai importante venituri ale ei rezultă din exportul de gaze în Uniunea Europeană.

Donald Trump se opune din răsputeri unor inițiative de acest fel ale Congresului și Senatului Statelor Unite. Parlamentul însă este mai puternic. Dar războiul de la Washington continuă și intră într-o nouă fază. El reverberează la nivel planetar. Unul dintre efecte ar putea fi o mai mare apropiere a Rusiei de Turcia și respectiv a Turicie de Rusia, existând riscul ca Ankara să părăsească NATO și să-i deschidă Moscovei drumul spre Marea Mediterană. Unul dintre efectele care vizează România ar putea fi, într-un viitor nu prea îndepărtat. mutarea bazei militare nucleare de la Isarlâk în Dobrogea.

O asemenea măsură ar fi de natură să-i asigure României pentru o perioadă îndelungată de timp un plus de securitate.
Este extrem de interesant de urmărit modul în care se derulează acest război americano-american care, la limită, s-ar putea solda chiar și cu demiterea lui Donald Trump sub pretextul legăturilor și înțelegerilor pe care acesta le-ar fi avut și perfectat în timpul campaniei electorale cu Vladimir Putin.

Sunt vremuri periculoase dar și încărcate de oportunități pentru București. Cu singura condiție ca aici să existe bărbați de stat.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...