Punctul pe Y. Dictatura Justiției

Postat la: 10.04.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Punctul pe Y. Dictatura Justiției

„Pompierul comunitar" Timmermans este îngrijorat de incendiul care a cuprins Ungaria. Care - în opinia democraților de la Bruxelles - miroase a dictatură. Chiar dacă a majorității, tot dictatură se cheamă. Una nesănătoasă, care permite majoritarilor să decidă în probleme în care au interese minoritățile (nu cele etnice).

Dacă este să ne luăm după vicele Comisiei, Orban ar trebui să cedeze o parte dintre „acțiunile" partidului său și celor de la partidul Socialist, care a guvernat cât a fost la putere într-o deplină înțelegere a nevoilor politice ale Fidesz-ului (parcă așa s-a întâmplat, nu?). Îngrijorarea și preocuparea Bruxelles-ului se manifestă față de riscurile ca incendiul conservator și naționalist declanșat la Varșovia și care cuprinde acum Budapesta să se extindă pe la vecini. Iar slovacii, ba chiar și cehii, par predispuși la așa ceva, în timp ce austriecii fac deja un arc de triumf cu tulumbele din dotare.

Chiar dacă motivarea „preocupării" comunitare se focalizează acum pe chestiunea migrației și pe refuzul acestor națiuni creștine de a accepta „cotele" islamice decise de nemții în criză de mână de lucru ieftină, marea problemă este mai puțin expresă. Iar ea vizează justiția din Polonia și Ungaria. Mai ales cea din Polonia (dar urmează și cea din Ungaria) unde guvernul conservator, ignorând amenințările Comisiei, a declanșat o ofensivă împotriva a ceea ce devenise - sub oblăduirea Bruxelles-ului - un veritabil stat în stat.

Polonia a fost condusă, o bună bucată de vreme, de procurori și de judecători - coloanele a 5-a și a 6-a pe care Comisia le-a pus în mișcare pentru a subordona definitiv independența membrilor săi considerați de „mâna a doua" și care nu au încă putere de decizie în cadrul orientărilor comunitare. Dar care ar putea încurca multe dintre socotelile ce se fac în conclavul „fondatorilor".

Pentru noi, românii, este acum mai limpede ca oricând că prin MCV Comisia a controlat și controlează orice mișcare a guvernelor de la București, indiferent cine s-a aflat sau se află la putere. De aici și indiferența flagrantă față de derapaje, precum și efortul de a proteja structurile aservite și de a le conserva așa cum sunt, sub pretextul unor obiective majore, precum lupta împotriva corupției. O corupție care, de cele mai multe ori, se traduce prin abateri de la linia decisă în afara țării.

Îngrijorarea lui Timmermans este cu atât mai mare cu cît fumul gros care se degajă în ultima vreme din redutele jusției române anunță iminentul incendiu care s-ar putea să strice toate calculele unei Comisii aflate într-o poziție delicată, influențată de problemele grave ale acționarului majoritar și de competiția lansată între outsideri sătui să mai stea la remorca intereselor Angelăi Merkel. Nu „naționalismul" și „dictatura" din Polonia și Ungaria sunt cu adevărat îngrijorătoare (dealtfel imposibil de manifestat în forme acute) cât scăparea unei zone importante a Uniunii de sub „dictatura" Centrului.

Octavian Andronic

loading...
PUTETI CITI SI...