Pro sau Contra?

Postat la: 12.09.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Pro sau Contra?

După primele două jocuri ale naționalei României în Liga Națiunilor, e mai mare râsul să vezi cum ne mândrim că "suntem neînvinși"! Neînvinși, da, dar, cu numai două puncte din două meciuri, ocupăm locul 3 într-o grupă de patru, iar șansa de a ajunge la Euro 2020 nu ne-o poate asigura decât cel puțin locul secund. Eu, unul, sunt sceptic că vom reuși, iar pesimismul meu pornește de la ceea ce am văzut în aceste prime partide, plus că în fața noastră se află Muntenegru și Serbia, cu care ne-am confruntat deja, în această ordine.

Vineri, pe stadionul ploieștean „Ilie Oană", cu tribunele goale, am debutat lamentabil, cu o remiză albă, în compania naționalei din Muntenegru, reamintindu-ne de pasul similar, cu stângul, pe care îl făceam acum doi ani, în preliminariile Cupei Mondiale. Selecționerul tricolorilor era atunci jalnicul Christoph Daum, care ne promitea marea cu sarea, declarându-se satisfăcut de acel chinuit 1-1 (și un penalty ratat!), urmarea fiind cunoscută. Inclusiv înfrângerea cu 1-0 din returul de la Podgorița, care a pus capac noncalificării noastre, atrăgându-i și demiterea.

Acum, când la cârma reprezentativei se află Cosmin Contra, retrăim amărăciunea, auzindu-l pe antrenor - după remiza ploieșteană cu muntenegrenii- spunând că „n-are nimic de reproșat jucătorilor"!?! Păi, dacă ei n-au nicio vină, unicul responsabil e selecţionerul, în condițiile în care echipa n-a jucat mai nimic împotriva unei formaţii din care lipseau...6 (șase) titulari, rămasă și în 10 oameni din minutul 77! Dar, probabil ca istoria să se repete întocmai ca în 2016, după rușinea prahoveană a venit, la țanc, și declarația nătângă a lui Răzvan Burleanu, care - stând umăr la umăr în tribună cu Vasile Dâncu, consilierul său electoral- a afirmat: "...Îmi doream mai mult o victorie în Portugalia decât o victorie în faţa Muntenegrului, ţinând cont că, totuşi, Nations League nu e o competiţie care te duce automat la Campionatul European". Sigur, e promițător că puștii lui Rădoi au învins în Portugalia, la U21, dar să încerci să maschezi cu victoria lor nereușita naţionalei mari e aceeași abureală cu care șeful FRF l-a acoperit non-stop și pe neamțul de belle epoque, aflat și astăzi în căutarea unui contract care măcar să-i dubleze pensia.

Luni seară a venit meciul de la Belgrad, cu puternica echipă a Serbiei, pe care am reușit să-l încheiem tot cu o remiză, 2-2 (1-0), la capătul unui joc dominat trei sferturi din timp de gazde. Ne-au lipsit, e drept, Chiricheș (accidentat serios) și Pintilii (suspendat), ceea ce s-a văzut, dar e de reținut că selecționerul Contra a aliniat o formulă cu șase noi jucători față de partida anterioară, de la Ploiești. N-a fost un meci de calitate, ci mai degrabă unul de uzură, încâlcit, haotic, de ambele părţi, dar nu încape îndoială că și sârbii au fost departe de potențialul lor, înscriind totuși două goluri prin același penetrant Mitrovici și ratând alte câteva ocazii clare. Meritul băieților noștri este că au găsit de fiecare dată puterea să revină și să egaleze, prima oară prin penalty-ul transformat de Stanciu, după pauză, și apoi în min.68, prin Țucudean, după un corner.

Am mai avut și noi o mare ocazie, printr-un șut deviat al lui Mitriță care, cu puțin noroc, ne-ar fi putut aduce chiar victoria, dar n-ar fi fost nici normal și nici corect! Cosmin Contra - care împlinește deja un an la cârma naționalei - caută în continuare varianta optimă pentru echipă, a promovat în lot nu mai puțin de 13 debutanți, numai că această prelungită căutare s-ar putea transforma curând în ...bâjbâială. Mai ales că nu se fac observabile nici o anume organizare pe teren și cu atât mai puțin o idee clară de joc, pe lângă determinarea pe care o cere tricolorilor și care s-a văzut în a doua repriză de la Zagreb.

Vorbim însă de o repriză din patru, ceea ce e prea puțin pentru a putea spera să câștigăm grupa sau măcar să ne clasăm pe locul doi. Muntenegru și Serbia au de-acum câte 4 puncte şi ambele au învins Lituania, care ne așteaptă și pe noi, la 11 octombrie. Văd însă că pe Guriță îl ia gura pe dinainte și declară, în perspectiva confruntării de la Vilnius:"Pe teren propriu, pe iarbă artificială, e greu cu Lituania. E echipă agresivă. Trebuie să pregătim bine meciul"! Parcă-l aud pe Daum, înaintea jocului cu Kazahstan, de la Astana, disputat tot pe gazon artificial și încheiat cu 0-0, nu credeți?!...

Horia Alexandrescu
(text preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...