Premierul care nu se dă dus

Postat la: 13.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Premierul care nu se dă dus

Știm din mai multe surse că, cel puțin de două ori, lui Grindeanu i s-a cerut să plece. Să demisioneze din funcția de premier al României. Solicitarea a venit nu de oriunde, ci chiar de la nivelul conducerii superioare PSD. Și, tot de două ori, Grindeanu a refuzat. A făcut acest lucru chiar și pe pagina sa de socializare. Amenințând cu crearea unei crize soldată prin alegeri anticipate. Există, deci, toate motivele să presupunem că Sorin Grindeanu nu se dă dus. Ce va face, în această eventualitate, Liviu Dragnea?

Din diverse motive, liderul PSD dorește schimbarea premierului. La numai șase luni după ce l-a numit. Oficial, este invocată o oarecare contraperformanță a Guvernului. Întârzieri în aplicarea programului de guvernare, lentoare, lipsă de hotărâre, neasumare și duplicitate a premierului. Neoficial, Grindeanu trebuie schimbat și din alte motive. Cum ar fi tendința vădită de a-și organiza și conduce o camarilă proprie, mersul cu pâra împotriva lui Dragnea la diverse autorități sau chiar statutul de dronă al prim-ministrului, personaj sub dublă comandă, dirijat dintr-un alt centru de putere aparținând statului paralel.
Întrucât acest conflict este fățiș și cât e poate de public, am certitudinea că Liviu Dragnea nu mai poate da înapoi. Mă aștept ca, în acest weekend, cineva, probabil Carmen Dan, să fie însărcinat cu formarea unui nou cabinet. În care vor fi menținuți unii dintre miniștrii cabinetului Grindeanu. Alții, nu. Și este posibil să intre și UDMR la guvernare. Ce se întâmplă, însă, în eventualitatea în care Sorin Grindeanu refuză să demisioneze?

Să presupunem că amenințarea sa nu este făcută doar în scopul de a-l inhiba pe Liviu Dragnea. Să presupunem că așa se va întâmpla. Ce poate să facă PSD atunci când un membru de vază al acestui partid, instalat în vârful administrației publice centrale, refuză să plece? Primul scenariu, despre care s-a discutat, după părea mea, neîngăduit de mult și iresponsabil, este că miniștrii, respectiv membrii cabinetului, ar putea, în această eventualitate, să demisioneze. Să îl lase pe Grindeanu singur. Cu spatele descoperit. Constituția României stabilește însă cu precizie ce poate face premierul într-o asemenea eventualitate. El pur și simplu poate nominaliza alte persoane. Urmând să i le propună președintelui României. Dacă are cu acesta o înțelegere, îi poate sufla PSD-ului pur și simplu Guvernul de sub nas. Și ar putea veni, la Palatul Victoria, un Guvern mascat al lui Klaus Iohannis. Ce poate face PSD în această ipoteză? PSD nu mai are altă soluție decât să introducă o moțiune de cenzură. Împotriva propriului premier. Și a propriului Guvern. Un fapt fără precedent. Nu numai hilar, dar și dramatic. Cu certitudine, cel mai puternic partid ar fi, la rândul său, depunctat într-o asemenea variantă. Iar singurul câștigător real ar fi președintele Klaus Iohannis.

PSD ar putea, însă, dacă nu are încotro, să ajungă chiar și la o moțiune de cenzură. O moțiune de cenzură nu presupune încă nici declanșarea unei crize politice, de care oricum nu s-ar face PSD responsabil, chiar dacă ar plăti o parte dintre costuri, și nici alegeri anticipate. Alegeri anticipate nu pot avea loc decât dacă Parlamentul respinge, consecutiv, două nominalizări de prim-ministru făcute de Klaus Iohannis. Forțând în ultimul hal Constituția României, este adevărat că Iohannis ar putea să însărcineze un partid minoritar, să spunem PNL, cu formarea Guvernului, nominalizând un candidat de premier din partea respectivei formațiuni politice. Sau poate nominaliza un personaj neutru. PSD, în mod firesc, trântește acest proiect în Parlament. Dacă Iohannis revine cu altă propunere și dacă și această a doua propunere este trântită în Parlament, forumul lgislativ de dizolvă și se organizează alegeri anticipate. Acesta este scenariul cel mai negru. Un scenariu în care, într-adevăr, avem de-a face cu o criză politică. Declanșată inițial de către Sorin Grindeanu, în varianta prezentată, o cârtiță a statului paralel, promovată până la vârful PSD, dar preluată și amplificată de către însuși președintele României. În scopul exlicit ca acesta să își instaleze "Guvernul lui". Pentru a vedea în ce măsură principalii actori politici sunt interesați să ducă acest scenariu până la capăt, trebuie să vedem cum arată capătul. Ce s-ar putea întâmpla în urma alegerilor anticipate?

Întrucât principalul partid de opoziție, PNL, se află, pentru moment, în durerile facerii, iar în eventualitatea unor anticipate va fi încă în postura unui copil care umblă de-a bușilea, este imposibil de anticipat o eventuală victorie a acestuia la anticipate. Este de presupus, în schimb, că PSD, care până în acest moment nu poate fi deloc acuzat de lipsă de performanță, va obține rezultate foarte bune. Probabil, la capătul anticipatelor, va avea chiar majoritate absolută. Și ar putea nominaliza un premier fără concursul președintelui. Pentru a se ajunge aici, însă, va fi nevoie de un spirit de sacrificiu pe care parlamentarii români nu l-au dovedit până în prezent. Ei trebuie pur și simplu să renunțe la mandatele dobândite cu greu. Dar dacă se ajunge atât de departe, președintele Klaus Iohannis, care și-ar juca prost ultima carte, ar urma să fie definitiv scos din joc. Ca să nu mai vorbim de costurile crizei, pe care le va suporta populația.

Mergând, așadar, până la capătul acestui scenariu negru, eu ajung la următoarele câteva concluzii:
1. S-a ajuns la un moment în care reconcilierea între Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea este imposibilă.
2. Din motivele arătate la începutul acestei analize, dar și din alte motive pe care nu le cunoaștem și după ce își va fi făcut până la capăt toate calculele, Liviu Dragnea va decide eliberarea din funcție a lui Grindeanu, iar partidul va fi solidar cu el.
3. În această eventualitate, până la urmă, Grindeanu se va conforma, primind undă verde, în acest sens, din partea statului paralel.
4. Cu prilejul nominalizării viitorului candidat de premier, Klaus Iohannis își va face și el jocul, obținând, la schimb, fie o nominalizare convenabilă, fie alte avantaje, dintre care nu ar trebui să lipsească instalarea, la cârma Serviciului de Informații Externe, a personajului pe care îl dorește. Probabil Cristian Bușoi.
5. În acest fel, într-un timp rezonabil, vom avea un nou Guvern PSD, cu cei mai mulți miniștri venind din primul Guvern și cu un premier care nu își va mai schimba atât de ușor orbita politică.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...