PNL atacă prematur

Postat la: 30.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

PNL atacă prematur

Un atac care se vrea devastator la adresa PSD plus ALDE și a celor două guverne vine din partea PNL. Care, iată, s-a urnit și începe să analizeze la sânge activitatea Executivului. Momentul ales este însă greșit. PNL riscă imens pentru că este mult prea aproape de momentul bilanțului. Iar bilanțul s-ar putea să dea Puterii câștig de cauză.

În luna noiembrie Guvernul a promis că va prezenta în fața națiunii române și a Parlamentului cel mai important document al unui Executiv. Bugetul pe anul viitor. Proiecul de lege a Bugetului ne va arăta cât s-a câștigat și cât s-a chetuit în acest an. Cât e preconizat să se câștige și cât e preconizat să se cheltuie anul viitor. Cât va merge din venituri pe salarii și care va fi suma alocată investițiilor. Și în ce domenii vor fi respectivele investiții. Vom afla cât s-a încasat efectiv din fonduri europene și cât intenționează să încaseze Guvernul anul viitor. În fine, vom cunoaște modul în care au funcționat în acest an impozitele și taxele și care este filozofia, din această perspectivă, pentru bugetul anului viitor.

Este foarte greu să minți într-un asemenea moment. Iar cifrele ascunse cu certitudine nu sunt semnificative. Cu alte cuvinte, dacă în primul an de guvernare de după alegerile parlamentare PSD și ALDE au intrat într-o mlaștină economică, așa cum consideră PNL, acest lucru se va vedea. Situația va fi vizibilă nu doar pentru specialiști ci pentru orice cetățean al țării. Dacă, dimpotrivă, guvernarea s-a aflat pe o linie de plutire și această realitate va deveni evidentă în scurt timp. Și, la fel, dacă România se îndreaptă către un grav eșec economic.

Partidul Național Liberal, reșapat de curând și beneficiind pentru prima dată după mai mulți ani de conducători aleși prin vot democratic și nu de conducători provizorii, numiți de către un for restrâns de conducere, a anunțat cu mai multe luni în urmă că s-a reorganizt în interior ca un veritabil partid de Opoziție de primă linie. În sensul că au fost create comisii pe domenii de activitate, alcătuite din cei mai buni specialiști ai partidului și care analizează fiecare domeniu, de care depinde evoluția pozitivă sau negativă a societății, identifică ceea ce nu a funționat cum trebuie și găsește soluții pe care le propune românilor. Așa cum trebuie să facă orice partid de Opoziție care se pregătește ca, la momentul oportun, să preia guvernarea. Pentru prima dată acum, după un an de zile în care nu a fost capabil să administreze alianței la guvernare decât simple pișcături, PNL a pus tunurile pe Guvern. Concluzia este că întreg programul economic și social al Executivului este un eșec.

Ar trebui să presupunem, prin urmare, că începând din vara acestui an comisiile de specialitate din PNL au zbârnâit, întrunindu-se cel puțin o dată pe săptămână și producând statistici și analize riguroase, în baza unor informații certe, care, în cele din urmă, s-au concretizat în concluzia de mai sus. Fiind extrem de apropiat cu mulți dintre liderii PNL, am suficiente informații din interior pentru a-mi exprima din capul locului o nedumerire. Știu sigur că respectivele comisii, cele mai multe dintre ele, au rămas simple proiecte pe hârtie. Mai știu că șefii acestora, de cele mai multe ori, au fost desemnați pe criterii exclusiv politice, nefiind aleși cei mai buni specialiști în domeniile respective. Ci mai degrabă cei mai bine plasați dintre activiștii de frunte ai partidului în raport cu nucleul de conducere. Mai știu că, în ciuda semnalelor oficiale venite dinspre PNL, aceste comisii nu s-au întrunit regulat.

De altfel, acest lucru este evident dacă studiem pe o perioadă mai lungă de timp comunicatele oficale ale Partidului Naționa Liberal, precum și declarațiile de pe site-ul PNL ale liderilor acestuia. Comunicatele și declarațiile sunt deseori confuze iar uneori chiar se contrazic între ele. Ceea ce înseamnă că într-un domeniu sau altul de activitate, de monitorizare a Executivului, în interiorul PNL sunt poziționări diferite și se merge pe bâjbâite. Este dovada cea mai clară că așa-zisele comisii de specialitate sunt lipsite de autoritate, tocmai pentru că nu au funcționat. Cred că tocmai de aceea s-a întâmplat atât de des în acest an ca luările de poziție PNL să fie mai puțin rațoionale și mai degrabă pătimașe, isterice și hormonale. Acest zgomot, deseori strident, a acoperit lipsa de substanță.

Acum, este pentru prima dată când PNL a lansat un mesaj puternic și aparent coerent, demolator în direcția majorității PSD plus ALDE. Nu-mi rămâne decât să sper că analiza pe care am făcut-o mai sus se va dovedi incorectă. Și că, în realitate, liberalii au muncit pe brânci, cu preseverență și cu inteligență, supraveghiind în mod corect și competent modul în care PSD guvernează. Și că au ajuns la o concluzie corectă. Dar dacă va fi altfel? Dacă, peste câteva zile, bilanțul pe care se întemeiază proiecția bugetară pe anul viitor se va dovedi altfel decât au anunțat liberalii? Dacă vom afla, de pildă, că absorbția fondurilor europene are un trend clar ascendent? Dacă vom afla că deficitul este sub pragul de 3%? Dacă vom descoperi că, în condițiile în care programul social a fost respectat și în condițiile unei creșteri economice remarcabile, în special în domeniul industriei, PSD este capabil să lanseze anul viitor un program generos de investiții? Într-un asemenea scenariu, credibilitatea PNL va avea mult de suferit.

Dacă aș fi făcut strategia PNL, aș fi procedat prudent și în două etape. Într-o primă etapă aș fi tras concluzii imediat după ce Guvernul lansează proiectul bugetului pe 2019 și proiectul Codului fiscal, moment care mi-ar permite să trag primele concluzii corecte. Și mi-aș mai auzi vocea foarte puternic încă o dată, abia pe a începutul lunii martie a anului viitor, atunci când angajații de la stat, angajații de la societățile cu capital privat și pensionarii își vor număra banii reali și vor putea evalua care este puterea lor de cumpărare.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...