Oktoberfest cu Papa Daum

Postat la: 28.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Oktoberfest cu Papa Daum

Miercurea trecută, când toată suflarea presei noastre se bulucise în Parcul Național, în așteptarea deciziei privind demiterea selecționerului Christoph Daum, de deasupra Casei Fotbalului nu s-a ridicat niciun fel de fum.

Conclavul tehnic al FRF și-a pierdut cinci-șase ore ascultând plictisit gogomăniile debitate de bătrânul vulpoi, care le-a interpretat o tarantelă despre filozofia eșecului, pus pe seama pregătirii... mentale a echipei naționale! Drept care, între două căscaturi, simbriașii federației și-au dat și ei cu presupusul, decizând că nu pot decide nimic, de vreme ce rolul lor e cel mult consultativ. În consecință, singurul fel de fum care ar fi putut ieși pe coșul federației nu putea fi, eventual, decât cel al trabucelor Cohiba, Davidoff sau Laura Chavin , cu care se omenesc șefii fotbalului românesc , în spatele dezastrului de la națională. De altfel, în urma antologicei reuniuni a Comisiei Tehnice, federația nici nu a catadixit să difuzeze măcar un amărât de comunicat, prin care să anunțe fraierii, care așteptau calificarea echipei României la Turneul Final al Cupei Mondiale, că selecționerul Christoph Daum rămâne bine-mersi la cârma naționalei cel puțin până în toamnă, când sunt programate și ultimele patru jocuri din grupă.

Vă reamintesc că pe 1 septembrie ne vom relaxa acasă cu Armenia (după acel 0-5 din tur), pe 4 septembrie încercăm în Muntenegru ce n-am reușit la București (1-1), pe 5 octombrie jucăm acasă cu Kazahstan, iar trei zile mai târziu susținem jocul final, la Copenhaga, cu echipa Regatului Danemarcei. Nu cred că ați uitat, însă, că în ambele jocuri tur cu aceste ultime două reprezentative am fost de tot râsul , înregistrând un zero-zero la Astana și alt scor alb, cu danezii, la Cluj-Napoca. Or, și dacă va fi să-i batem pe kazahi acasă, după care să sperăm că vom putea scufunda și corabia vikingilor (drakkar) în propriile lor ape, tot nu va fi suficient pentru calificare. Și, totuși, iată că mârțoaga Daum rămâne înhămată la atelajul naționalei, pentru simplul fapt că birjarul Burleanu nu are curajul de a-l destitui măcar acum, când drumul e înfundat iremediabil. El a încercat să arunce măgăreața pe spinarea conclavului tehnic, din care o singură voce , a lui Marcel Pușcaș, a cutezat să se ridice contra antrenorului importat de Burleanu (la sfatul lui Andrei Vochin) dintr-o rezervă geriatrică, unde își trăia deja anii de pensionare. Dar Pușcaș i-a reamintit coclitului selecționer că în înțelegerea sa cu federația figurează o singură prevedere contractuală și anume calificarea la Turneul Final, în absența căreia, până la presupusa demitere, s-ar cuveni demisia de onoare. Da de unde?! Când beneficiezi, ca Herr Daum, de o pipeline prin care se scurg bani grei de la FRF direct în contul său personal din Deutsche Bank, prost să fii și să te decuplezi brusc de la șuvoiul de euro. Mai ales când ești trufaș și arțăgos ca dumnealui, care ne-a reamintit mereu, în termeni vehemenți, că om avea noi fotbal, dar n-avem fotbaliști, pe care, la o adică, chiar ar fi dispus să-i crească, dacă i-am mai prelungi șederea cu o suplimentare de contract și am și înțelege că e mai român ca noi ! Eu nu-l cred nici cât negru sub unghie și aștept în continuare să fie demis până la toamnă, pentru a face loc la vârful naționalei unui antrenor autohton, din care avem destui capabili să realizeze în aceste calificări infinit mai mult decât Daum și , oricum, cu bani mult mai puțini. Știu bine că demiterea selecționerului ar însemna vreo 700 000 de euro din bugetul ferfeniță al federației, la care s-ar adăuga și clauza suplimentară de un milion, pentru retrimiterea sa la pensie și la Alka-Seltzer, înainte de termen. Burleanu Cel Viteaz e însă obligat de data asta să-și recunoască vina și să-și poarte cocoașa cuvenită, spunându-i aufwiedersehen păgubosului selecționer și readucând la națională un tehnician român.

Altfel, Papa Daum va continua să ne râdă în nas, petrecând faimosul Oktoberfest la București, pe berea și pe banii noștri !

Horia Alexandrescu

(Text preluat din România literară)

 

loading...
PUTETI CITI SI...