Nu e ziua cea mare

Postat la: 29.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Nu e ziua cea mare

Dacă la București ar fi existat un Parlament normal, impărțit echilibrat între putere si opoziție și nu ce avem - o dictatură a majorității PSD&ALDE - azi ar fi fost o zi mare. Aprobarea miniștrilor și, în final, trecerea guvernului în plen. Numai votarea bugetului mai are o asemenea intensitate. Dar tot într-o țară normală.

Ziua de azi va trece ca una oarecare, fără o încărcătură deosebită. Nu va face istorie decit dacă guvernul va fi respins. Televizunile se vor inghesui să transmită în direct avînd aerul că se petrec lucruri decisive. Este doar o glazură, o iluzie prin care își sporesc audiența. Va fi o plictiseală live. Nu văd ce ar putea să se întîmple la audieri. Jocurile sunt făcute. Cazinoul se va închide pe zero. Rien va plus messieurs!

Lista guvernului s-a negociat la singe două săptămîni. A fost o naștere prelungită și cu oarecari dureri. Baronii locali au ținut să-și impună oamenii la nivel central. Dragnea a trebuit să negocieze dur, să facă și concesii, să împartă resursele țării (bugetul) și cu alti pretendenti din partid. Este plata pe care o face silit pentru sprijinul lor în conflictul letal cu fostul premier. În ziua scadenței a plătit toate facturile. Era dator vîndut, A fost aproape să-și piardă poziția de nr 1 în PSD, așa că a trebuit să se achite promt si 100%. Tărăboiul a fost prea din scurt ca să poată să-și facă uitată datoria. Cind s-a bătut palma, PSD a trecut pe repede înainte la execuția lui Mihai Tudose. PSD s-a grăbit așa de tare incit l-a ținut pe la uși pe premierul japonez, (rușine fff mare pentru România) și l-a expediat înapoi la Tokio cu mîna goală. Socoteala a fost simplă - capul lui Dragnea e mult mai prețios decît reputația țării.

dancila 2Dacă privim o harta cu județele vedem că miniștrii au fost extrași cam de peste tot. Harta asta indică ce județe s-au impus, care au ieșit întărite și care slăbite. Este o mai mare dispersie a puterii. Dragnea a tras totuși lozul cistigător cu d-na din Videle. Altă observație este că nivelul miniștrilor scade cu fiecare guvern. Dacă privim lista guvernului lui Năstase (Geoană, Mitrea, Dan Ioan Popescu, Tănăsescu etc,) și pe cea a guvernului nr 3 Dragnea PSD stă rău.

Diferența crește cu fiecare garnitură schimbată în Palatul Victoria. Intre d-na din Videle și Adrian Năstase este o diferență de calibru. Rezervorul de cadre al PSD a ajuns la fundul sacului? Nu a mai scos de la o vreme nimic valoros. În schimb au apărut la prim plan curtenii, ducătorii de geantă, lingușitorii, amantele, delatorii, secretarele, rudele, șefii de cabinet. Noii miniștri nu au propria lor bază politică și sunt la cherem. Tot felul de personaje secundare și mai ales de figuranți și-au făcut un loc nesperat spre vîrfurile puterii executive. În 2000 PSD scotea in față ce avea mai bun. Azi scoate în față mai ales scursurile - yesmanii, seminanalfabeții și semidocții. Singurul atribut al noilor miniștri este că sunt vasalii docili ai lui Liviu Dragnea. La asta numai cei mai slabi și fără perspective se pretează. Se naște sub ochii noștri un guvern de slugi!

Stelian Tănase

 

loading...
PUTETI CITI SI...