Întrecerea ratată a curcanilor din sport

Postat la: 09.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Întrecerea ratată a curcanilor din sport

La Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), ediţia de vară care s-a încheiat recent la Gyor-Ungaria. România a fost reprezentată de o delegaţie formată din 120 de persoane, condusă de tandemul din fruntea COSR- Mihai Covaliu- George Boroi, din care 76 de sportivi şi mulţi tăietori de frunză la câini pe bani publici.

Sportivii români, cu vârste între 15 şi 17 ani, au luat startul la zece discipline olimpice, dar n-au reuşit să obţină nicio medalie de aur, ocupând locul 29 în clasamentul pe naţiuni, cu cinci medalii de argint şi trei medalii de bronz. Chiar dacă a obţinut acelaşi număr de medalii ca la ediţia precedentă, din 2015, de la Tbilisi, delegaţia României nu a reuşit să-şi adjudece nicio medalie de aur de data aceasta, ocupând locul 29 în clasamentul pe naţiuni.Iar asta în condiţiile în care, în urmă cu doi ani, sportivii români încheiau pe locul 13, cu trei medalii de aur, patru medalii de argint şi o medalie de bronz. Practic, prin aceste rezultate modeste de la Gyor se demonstrează că viitorul sportului românesc este pe pantă descendență iar perspectivele privind marea performanţă sunr tot mai sumbre.

Din păcate, cei aflaţi la ora actuală la butoanele sportului românesc, adică ministrul Marius Dunca, tandemul atipic din fruntea COSR-Covaliu-Boroi, preşedinţii de federaţii şi cluburi sportive, habar n-au pe ce lume trăiesc şi nici n-au încercat să redreseze barcă sportului românesc. Dar cine să o facă? Nimeni. Atâta timp cât s-a ajuns pe marginea prăpastiei după Joucrile Olimpice de vară de la Rio de Janeioro de anul trecut şi n-a catadicsit nimeni să facă la nivel de MTS sau COSR -,măcar de ochii lumii, o amărâtă de analiză prin care să se indentifice cauzele şi vinovaţii, dar mai ales măsurile ce trebuiesc luate, nu te mai poţi aştepta la nimic bun.

Cu câteva excepţii, cei care au îngropat sportul românesc în ultimii 15 ani sunt tot la butoane, iar alţii chiar au fost promovaţi, vezi cazul George Boroi- groparul CSA Steaua ajuns secretar general al COSR. Dacă avea cât de cât bun simt şi o minimă curiozitate, cei aflaţi la butoanele sportului românesc ţineau cont de Raportul de audit al performanţei realizat în 2013 de către Curtea de Conturi a României „privind eficientă utlizarii resurselor alocate de la bugetul statului pentru îndeplinirea obiectivelor propuse de către Ministerul Tinererului şi Sportului, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi federaţiile sportive naţionale".

Atunci, Curtea de Conturi a României a atras atenţia că MTS şi COSR trebuiesc să ia măsuri imediate şi ferme pentru redresarea sportului românesc întrucât: „La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, România a înregistrat cel mai slab rezultat din istoria participării sportivilor români la Jocurile Olimpice de vară, după anul 1952". Dar, din păcate, nimic din recomandările şi măsurile dispuse de auditorii de conturi nu au fost respectate şi implementate de către MTS şi COSR, şi această degringolada instituţionalizată a atins apogeul la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. Practic, Curtea de Conturi a României a constatat la sfârşitul anului 2012 că nu există o strategie de dezvoltare a sportului, iar performanţele sunt modeste ca urmare a amatorismul managerial, atât la nivelul Ministerului Tineretului şi Sporturilor cât şi la cel al COSR şi federaţiilor sportive, dar şi a dezinteresului pentru atragerea surselor de finanţare.

Totodată, verificările au scos în evidenţă dezintersul şi amatorismul managerial al celor care au condus autoritatea centrală care a răspuns de sport în perioada auditată, adică Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) şi fosta Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. Practic, auditorii de conturi îi acuză de lipsa de profesionalism pe cei care au fost în fruntea sportului românesc în acea perioada, Mai mult, în raportul Curţii de Conturi a României se menţionează, negru pe alb, că „Din punct de vedere al dezvoltării strategice a sportului, în momentiul de faţă nu există o strategie la nivel naţional prin care să fie stabilite obiective clare, realizabile pentru sportul de performanţă, sportul de masă şi sportul de tineret, strategie care să se refere la o perioadă care să cuprindă mai multe cicluri olimpice sau chiar o strategie pentru următorul ciclu olimpic".

Auditorii de conturi au ajuns la concluzia că „sistemul sportului supravieţuieşte de pe o zi pe altă, fără a fi trasate direcţii de acţiuni care să aibă o finalitate şi un rezultat scontat palpabil".Ca atare, prestaţia modestă a delegaţiei României la Jocurile Olimpice de vară de Rio de Janeiro nu a surpins pe cei cu experienţă din lumea sportului pentru că de vreo 15 ani amatorismul managerial şi dezinteresul au pus stăpânire pe mişcare sportivă din ţara noastră. Apogeul amatorismului managerial şi al incompetenţei a fost atins la Rio de către tandemul Alin Petrache - preşedinte COSR - şi Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului -, secundaţi de către secretarul general al COSR - Ioan Dobrescu.

Un rol cheie în configurarea dezastrului l-a jucat actualul membru CIO - Octavian Morariu, care timp de 10 ani a condus COSR şi încă vreo doi ani a fost la butoanele Autorităţii Naţionale pentru Sport. La începutul anului 2013, Curtea de Conturi a României a avertizat oficial MTS condus la acea vreme de tandemul Nicolae Bănicioiu - Carmen Tocală, şi staful COSR, adică Octavian Morariu - Ioan Dobrescu, că sportul românesc este în colaps şi perspectivele sunt sumbre. Dar degeab!.Acum, Morariu dă lecţii de management sportiv pe la televizor, ministrul Marius Dunca încă n-a reuşit să depăşească stadiul de şefuleţ la Protecţia Consumatorilor, iar staful COSR- Covaliu-Boroi se joacă de a v-aţi ascunselea cu activitatea olimpică românească. Nu te trebuie să ne mai mire că la Gyor am avut o prestaţie lamentabilă. E greu să te iei la întrecere cu vulturii când zbori pe curcani!

Ion Teleanu

 

loading...
PUTETI CITI SI...