Între papă-lapte și zgârie-brânză

Postat la: 07.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Între papă-lapte și zgârie-brânză

A ieșit soarele, așa că s-a reluat și campionatul! Cu hohote de râs pe seama campioanei și a vicecampioanei, care au pășit cu stângul în debutul noului sezon, văzându-se egalele... noilor promovate, Hermannstadt și Dunărea Călărași. Și nu fără emoții, având în vedere că sibienii au condus bine-mersi la Cluj, fiind egalați cu greu, în timp ce steliștii au tremurat pentru remiză, până în ultima secundă a meciului de la Călărași.

La egalitate s-a încheiat și derby-ul de la malul mării, unde craiovenii (fără americanul Mitriță!) au ratat un penalty, a cărui fructificare i-ar fi putut aduce în coasta FCSB-ului. Oricum, prima etapă din returul Ligii I arată că echipele nu sunt încă...dezghețate și că nu avem motive să ne facem prea mari speranțe. Transferurile de peste iarnă n-au fost cine știe ce, doar restructurarea masivă pe care o încearcă Rednic la Dinamo promițând să aducă din nou soarele și în Ștefan cel Mare. Plus alți câțiva puști, apăruți pe prima scenă și către care selecționerul Contra ar trebui să privească atent!

Clou-ul etapei a fost, neîndoielnic, meciul FCSB-ului de la Călărași, unde Mihai Teja, înlocuitorul lui Dică, dădea piept tocmai cu Dan Alexa, cel care l-a concurat pentru cârma steliștilor, fiind respins însă de Gigi, la sfatul lui MM Stoica. Acesta i l-a mai sugerat latifundiarului din Pipera și pe Adrian Stoian, recomandat ca mare vedetă, dar notat de gsp cu un foarte corect 4, după o evoluție lamentabilă, care l-a scos din minți pe Gigi, făcându- l să exclame: "Cu cine să iei campionatul, cu Stoian?!" Așa e, iar Becali se poate ruga oricât la Cel de Sus, șansele de a recuceri titlul sunt egale cu zero, cu gafe de genul celei comise de Bălgrădean și Planici, cum a recunoscut de altfel el însuși.

Teja mi se pare un autentic papă-lapte, iar promisiunea lui Gigi de a-i acorda șase luni de grație, în care i-ar lăsa mână liberă la echipă, s-a încheiat, iată, după primul meci de campionat. Finanțatorul FCSB s-a zgârcit evident în mercato-ul de iarnă, acum îi vrea pe Cristea și pe Țâru, i-ar vinde imediat pe Rusescu, ba și pe Gnohere și, după cum umblă deja vorba, e posibilă chiar și întoarcerea lui Alibec, dacă nu iese mișmașul plănuit cu Astra. Sigur, la mijloc sunt banii lui și-i poate cheltui cum vrea, dar, ca să nu și-i facă singur harcea-parcea, că ar fi păcat, poate își ia consilier de meserie, deoarece e bine intenționat, dar ...tufă de fotbal, după cum îl eticheta malițios Cornel Dinu, amintind că în tinerețe Gigi vindea brânză în piață. Una peste alta totuși, Becali a fost și a rămas cel mai important investitor în fotbalul românesc post-decembrist, a salvat Steaua de la dispariție, obținând și o serie de performanțe autentice.

Că pasiunea lui, indiscutabilă, o fi pornit de la banii făcuți și pe brânză sau că unii îl consideră ...zgârie-brânză îi privește, dar că Gigi se implică autoritar în construirea și tactica echipei e cel puțin discutabil și cred că Procurorul nu i-a vrut răul când l-a urechiat. Deși, în cazul lui Teja, am și eu reținerile mele, câtă vreme la Mediaș el nu a reuşit să câștige niciun meci în ultimele șase etape din 2018, cum nu a punctat nici în partidele de pregătire cu Lucerna, Shanghai și Dinamo Kiev. Plus detaliul, semnificativ, că la Călărași a aliniat practic aceeași echipă ca și Dică, singura noutate fiind Stoian, cel cu care nu ai cum să câștigi campionatul, ca să-l citez din nou pe Gigi!

A trecut doar prima etapă însă, și e prematur să vorbim despre cine va câștiga titlul. La intrarea în play-off, punctele se vor înjumătăți, după cum se știe, așa că rămâne mult loc de așezări, reașezări și de surprize. Iar în ce privește FCSB-ul, deși Becali a declarat la nervi că vinde tot, să nu vă îndoiți că merge înainte, cum îl știm: mai spune o rugăciune, mai înșiră o metanie și parcă-l văd că face iarăși poartă-n casă!...

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...