Întoarcerea lui Sebastian Ghiță

Postat la: 14.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Întoarcerea lui Sebastian Ghiță

A plecat de Ignat. A fost capturat în Vinerea Mare. Sebastian Ghiță se întoarce. Mai devreme sau mai târziu. Cu peripeții sau fără peripeții. Iar când se întoarce, jocul va fi departe de a se fi încheiat. Este posibil să asistăm la o a doua serie de dezvăluiri. Infinit mai devastatoare decât primele. Dar la fel de posibil este ca, peste acest uriaș scandal, să se lase o tăcere grea.

Știm cu certitudine că Sebastian Ghiță și-a procurat acte false de identitate. Un lucru imposibil pentru un om obișnuit. Cui te adresezi pentru a le cumpără? Eu unul habar nu am. Probabil în aceeași situație se află fiecare dintre cei care citesc acest editorial. Dar Sebastian Ghiță a putut. Este de presupus că a utilizat, în acest sens, informații pe care le-a obținut cât timp s-a aflat în epicentrul sistemului.

Aparent, a fost capturat prostește. S-a plimbat liniștit, ca un turist obișnuit, prin mai multe state europene. Apoi, și-a dat o întâlnire cu fratele său la Belgrad. Era la mintea cocoșului că fratele este monitorizat și că, prin intermediul lui, autoritățile statului român și autoritățile internaționale vor da de urma lui Sebastian Ghiță. Ce l-a determinat, în aceste condiții, să își invite fratele la o întâlnire atât de riscantă? Mă îndoiesc că la mijloc este doar dorul de acesta. Probabil că a mai fost ceva. Ar putea fi lipsa banilor. Dar pare prea puțin. Nu îmi pot imagina că, atunci când a plecat din România, Sebastian Ghiță nu și-a asigurat o rezervă financiară consistentă. Presupun că, la mijloc, este altceva.

Am toate motivele să cred că Sebastian Ghiță a utilizat toată această perioadă, în care s-a sustras unor autorități care îl amenințaseră cu distrugerea, pentru a-și completa, cu episoade consistente, seria de dezvăluiri. Poate că de aceea și-a chemat fratele. Pentru că terminase ceea ce avusese de redactat. Și urma să îi predea acestuia materialul. E de presupus că a și făcut-o. Iar acum, noile dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiță sunt la loc sigur. Și urmează să fie injectate în opinia publică.

După ce a fost amenințat cu distrugerea fizică de către o autoritate a statului român, procurorul de caz, Mircea Negulescu, zis Portocală, Sebastian Ghiță ar putea foarte bine să solicite cu succes acordarea azilului politic. În Serbia. Sau în altă parte. Dacă viața sa a fost într-un pericol iminent, ar putea să i se treacă cu vederea de către autoritățile de la Belgard chiar și utilizarea de acte false de identitate. Oricum, dacă Ghiță nu își exprimă dorința de a fi repatriat, va dura mult până când va junge în custodia autorităților române.

Între timp, noul serial de dezvăluiri, dacă el există, poate fi dat publicității. Și poate produce valuri. În principiu, Sebastian Ghiță ar putea crea un tsunami. Care să o doboare pe doamna Laura Codruța Kovesi. La fel cum a fost doborât cel mai apropiat colaborator al acesteia, Florian Coldea. Jocul este departe de a se fi închis. Începe o nouă etapă. În care nu numai Sebastian Ghiță va fi pus la încercare. Ci sistemul însuși.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...