Mitocănie garantată și exportată prin Federația Română de Handbal

Postat la: 16.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Mitocănie garantată și exportată prin Federația Română de Handbal

Sportul românesc a reușit din nou să se facă de râs în lume din cauza unor orgolii mărunte și meschine regizate de către președintele Federației Române de Hanfbal (FRH), Alexandru Dedu, care este totodată și vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).

În urmă cu vreo lună de zile, fosta jucătoare a echipei naționale feminine de handbal Narcisa Lecușanu și-a despus candidatura pentru funcția de membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Handbal (IHF). Practic, fostul centru al României candida pentru cele două locuri eligibile în Boardul IHF, luptându-se cu încă doi candidați: polonezul Bogdan Wenta, un antrenor supercunoscut, care a antrenat atât în Polonia, cât și în Germania, și cehul Frantisek Taborsky, care făcea parte din structurile forului internațional. Votul urma să aibă loc la Congresul IHF din 10-13 noiembrie, din Antalya -Turcia, atunci când peste 200 de federații cu drept de vot vor desemna doi dintre cei trei membri înscriși în cursă. Toate bune și frumoase, mai ales că șansele ca România să aibă un membru în bordul IHF, adică pe Narcisa Lecușanu, erau foarte, foarte mari, ceea ce s-a demonstrat ulterior după alegeri.

Însă, Federația Română de Handbal, mai exact președintele Alexandru Dedu, a pus în scenă o mârlănie greu de imaginat. IHF a trimis FRH trei invitații, cu bilet de avion și tot protocolul de rigoare, pentru congresul din Antalya, mai ales că România avea un candidat- Narcisă Lecușanu, pentru bordul forului internațional. Numai că, în săptămâna premergătoarea congresului, oficialii IHF constată că printre cei trei invitați din România nu se află și Narcisa Lecuseanu. De ce? Pentru că Alexandru Dedu a decis ca la congresul din Turcia să meargă împreună cu el cei doi vicepreședinți ai FRH- Daniel Georgescu și Steluța Luca. Practic, candidatul României a fost lăsat acasă. Astfel, antipatia lui Dedu față de Lecușanu, frustrare și orgoliul prostesc a fost exportate de acesta și afara României. Incredibil, dar adevărat! E greu de descris în cuvinte o asemenea atitudine.

Onoarea și imaginea României a fost salvată, cât de cât, de către președintele IHF, Hassan Mustafa, care a mai trimis încă o invitație pe numele Narcisei Lecușanu și, astfel, aceasta a fost prezentă la congresul din Antalya. Prin acest gest, Hassan Mustafa i-a arătat cartonașul galben lui Dedu. Fosta jucătoare a echipei naționale a obținut cel mai mare număr de voturi-110, devansându-i pe Frantisek Taborsky (Cehia) și Bogdan Wenta (Polonia), și, ca atare, România va un loc în Comitetetul Executiv al IHF în următorii patru ani. În istoria IHF, România a mai avut o singură dată acest privilegiu, atunci când în Board-ul de conducere s-a aflat marele Ioan Kunst Ghermănescu.

Fostul președinte al FRH în perioadele 1973-1986 și 1990-1992, cel care dă azi și numele Polivalentei din București, a fost în Comitetul Executiv pană în 1997, an în care a trecut în nefiintă. Practic, prin alegerea Narcisei Lecușanu, România a revenit în bordul IHF după foarte mulți ani, adică va fi acolo unde se iau deciziile pentru handbalul mondial. Nu știm dacă Dedu și ceilalți doi români au votat-o sau pe Lecușanu, dar un lucru e cert: Dedu s-a făcut de râs și la Congresul IHF.

Când i s-a dat cuvântul, Alexandru Dedu, cel care transformat handbalul românesc într-o anexă a handbalului spaniol, le-a spus invitaților prezenți în Antalya cum vrea el ca handbalul românesc să redevină sport național. Numai că, surpriză! Președintele IHF, Hassan Mustafa, l-a readus imediat pe Dedu cu picioarele pe pământ:„Domnule președinte, handbalul este de foarte mulți ani sport național în Romania". Ooopsss! Stop joc! Liniște totală pentru moment și, dintr-o dată, rumoare și zâmbete cu subînțeles. Hassan Mustafa i-a arătat și cartonașul roșu lui Dedu, Practic, s-a ajuns la vorbele lui Pitagora: „Mai degrabă să taci, decât să fii ecou.". Și nouă nu ne rămîne să ne întrebăm așa cum o făcea Marin Predă:-„Inima omului e largă, de ce unii și-o poartă strâmtă și plină de ură?"

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...