Miting și marș

Postat la: 09.08.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Miting și marș

În cele din urmă, avem de-a face din nou cu o demonstrație neautorizată. Adică în afara legii. Pentru că nu este nici spontană. De vreme ce a fost anunțată cu mult timp înainte. Iar autorizația dată la un moment dat de Primăria Generală este nulă de drept. Pentru că nu există organizatori. Persoane care să-și asume în mod oficial răspunderea. Și, sunt convins, va fi și miting și marș.

În urmă cu mai mult timp, am avut ocazia să citesc solicitarea făcută de un domn din Londra, concetățean de-al nostru, prin care informa autoritățile că va organiza în București un miting la care vor participa un milion de persoane. În respectiva solicitare erau precizate șase persoane, care urmau să asigure ordinea pe întreg intervalul derulării manifestației de protest. Șase persoane pentru un milion de oameni. Primăria Generală a trimis solicitarea spre informare celorlalte instituții ale statului, cu care colaborează în asemenea împrejurări. Și, firește, reprezentanții ei au încercat să ia legătura cu cel care-și asumase organizarea, formând numărul de telefon furnizat de acesta. Invariabil, la toate încercările, de la celălalt capăt al firului, unde era un restaurant, a răspuns un personaj care nu știa deloc românește, vorbea stâlcit limba engleză, se recomanda politicos, dar cu un cu totul alt nume decât cel al concetățeanului nostru trăitor la Londra și care întreba care este adresa unde trebuie să trimită pizza. În aceste condiții, neavând absolut niciun interlocutor valid, Primăria a respins inițial solicitarea.

Ulterior, prin intermediul unei televiziuni aflate în contact cu prezumtivii protestatari din afara țării, Primăria a reușit totuși să-l contacteze cu chiu cu vai pe așa-zisul organizator. Și i-a dat aprobarea. Dar organizatorul celui mai mare miting din istorie, după cum a putut afla o țară întreagă, a decis să nu-și mai asume această inițiativă. Și, astfel, demonstrația de protest de vineri rămâne fără niciun organizator oficial.

Se face de mult timp un adevărat tam-tam pe marginea ideii că la București vor fi prezenți un milion de protestatari, cei mai mulți români din străinătate care au anunțat că se întorc pentru a-și lua țara înapoi. Cum s-ar putea petrece practic acest lucru, este un mister absolut. Sub aspect constituțional, este o imposibilitate ca un miting de protest la care participă un milion de români care trăiesc în străinătate și dintre care nu votează niciodată mai mulți de 150.000, să dea peste cap majoritatea parlamentară, astfel cum a fost ea desemnată de electorat, să dărâme în mod pașnic Guvernul și să instaleze un alt Executiv la Palatul Victoria. Dar ce s-ar putea totuși întâmpla?

La modul ideal, din perspectiva cetățenilor nemulțumiți de actuala guvernare, am putea trăi unica experiență petrecută vreodată în istorie de a vedea la București un milion de compatrioți veniți din toate colțurile lumii pentru a protesta și transformați inevitabil în turiști. Dacă ar fi existat vreun organizator, care să-și poată asuma o asemenea hiper-operațiune, el ar fi închiriat (oare de unde?) și ar fi instalat minimum cinci mii de toalete ecologice. Pentru că atâtea sunt necesare pentru un asemenea miting. Toate restaurantele și barurile din zona centrală a Capitalei și nu numai ar trebui să se aprovizioneze nu doar cu cantități uriașe de apă, ci și cu suficientă hrană pentru a astupa atât de multe guri. Cât despre hotelieri, mă mir la modul cel mai sincer că încă nu suntem informați asupra gradului de ocupare al tuturor camerelor și apartamentelor existente. Chiar așa. Oare de ce aceștia păstrează o discreție absolută? Dacă ar fi existat organizatori, poate că ar fi solicitat aprobarea Primăriei Generale ca în piețele Parlamentului, Constituției și în alte piețe mai mari să poată instala tabere de corturi, pentru ca toți acești oameni istoviți de hiper-mitingul la care au participat să poată să doarmă undeva.

Toți negustorii din București, dar și Primăria Generală, încasatoare de impozite, ar trebui să anunțe în câteva zile cifrele record ale încasărilor înregistrate. Chiar și muzeele cred că ar lucra la greu, cu casele de bilete închise.

Dar oare vom asista la o asemenea sărbătoare a spiritului civic românesc? Ar fi frumos. Chiar fabulos. Să vezi venind un milon de români din toate colțurile lumii, pe care ai prilejul să-i vezi de aproape, să-i atingi și să-i îmbrățișezi în anul Centenarului Marii Unirii. Un miting de o asemenea amploare ar atrage pe bună dreptate atenția în cel mai înalt grad statelor lumii, care vor fi silite să recunoască că niciunde altundeva nu mai există atâta responsabilitate față de soarta patriei ca în România, unde, iată, au venit fuguța un milion de persoane pentru a pune umărul la salvarea țării. Așadar o bună pare din Diaspora se va afla vineri în București pentru un nemaivăzut miting, urmat, firește, de marș.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...