Metodă chinezească inedită pentru oprirea corupţiei

Postat la: 28.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Metodă chinezească inedită pentru oprirea corupţiei

Guvernul chinez a uimit mapamondul în ultima perioadă cu o metodă inedită de stopare şi prevenire a corupţiei în rândul funcţionarilor publici. Recent, Comisia Centrală de Inspecţie şi Disciplină, organismul anticorupţie al Partidului Comunist Chinez, a început să organizeze vizite în închisori pentru înalţii funcţionari şi soţiile sau soţii lor, care pot astfel să se întâlnească şi să discute cu foşti colegi ajunşi acolo după ce au fost condamnaţi pentru corupţie.

Obiectivul acestui demers inedit ale autoritatilor chineze este ca funcţionarii publici „să fie conştienţi" de consecinţele faptelor de corupţie şi „să-şi exercite atribuţiile corect şi să fie receptivi la supravegherea Partidului". Ca atare, angajaţi din mai multe ministere au fost duşi în ultimele luni de autorităţile anticorupţie din China în astfel de vizite, fiind pregătite şi vizite separate pentru soţiile sau soţii lor, astfel încât implicaţiile corupţiei să devină o temă de discuţie în familie. In ediţia sa de luni, Cotidianul Poporului, una dintre publicaţiile Partidului Comunist Chinez, care cere totodată mai multă fermitate pentru a elimina acest flagel de la rădăcină, titra cu litere de o schioapa: „Corupţia nu trebuie doar pedepsită, prevenirea ei este mai importantă".

Trebuie subliniat că lupta împotriva corupţiei a devenit principalul obiectiv al preşedintelui Xi Jinping, care a lansat în anul 2013, când a preluat puterea, o campanie intitulată „Să luptăm împotriva tigrilor şi muştelor", aluzie la ideea că această campanie îi vizează pe toţi cei bănuiţi de fapte de corupţie, indiferent de poziţia sau influenţa lor în partid. Numai anul trecut au fost judecaţi pentru fapte de corupţie peste 4.000 de funcţionari chinezi, mulţi ajungând în spatele gratiilor. Printre cei aduşi în faţa instanţei se găsesc şi nume sonore din politica chineză, precum fostul ministru al securităţii Zu Yongkang, al cărui proces este în desfăşurare, sau fostul număr doi al Forţelor Armate chineze, Xu Caihou, decedat în urmă cu două luni.

Totodată, guvernul de la Beijing a creat şi linii telefonice speciale, pe care cetăţenii le pot folosi pentru a denunţa cazuri de corupţie. Poate într-o zi, instituţiile implicate în lupta împotriva corupţiei, în special DNA, DIICOT, SRI, ANAF şi Poliţia Română, vor demara o campanie de prevenire a corupţiei după modelul celei din China? Dar până atunci trebuie să acceptăm realitate descrisă de George Orwell: „Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice." Însă, descrierea corupţiei făcută de Mihai Eminescu în secolul 19 este astăzi de mare actualitate: "Aceasta e adevărata corupţie: tendinţa de a câştiga lene şi fără muncă, tendinţa de a gira în om mare fără merit, aceasta e corupţia adevărată, ale cărei urmări sunt ura şi invidia contra oricărui merit adevărat şi cocoţarea nulităţilor în acele locuri, la care numai o înaltă inteligenţă sau un caracter extraordinar dau drept".

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...