Lumini și umbre decembriste

Postat la: 18.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Lumini și umbre decembriste

16 decembrie 2017 va rămâne în istoria României ca o zi unică de tristețe și resemnare. A fost ziua când românii și-au luat adio de la ultimul rege, dar, în același timp, și ziua când timișorenii îi omagiază așa cum se cuvine pe eroii Revoluției din 1989.

La București, în momentul în care președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au intrat în Sala Tronului și i-au adus un omagiu Regelui, toți cei prezenți în sală s-au ridicat în picioare, în semn de respect și așa au rămas, cu doar trei excepții- Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea și Mihai Tudose. Și, în timp ce ei trei stăteau comod pe scaune, toți ceilalți, capete încoronate ale monarhiilor, membri ai Caselor Regale din Europa și din lume, ambasadori, oameni de cultură, veterani de război, toți, fără excepție, au rămas în picioare.

La Timișoara, câteva sute de suporteri ai echipei de fotbal ASU Politehnica Timișoara au făcut un gest impresionant. S-au adunat în Piața Măria, așa cum o fac din 1990, pentru a-i omagia așa cum se cuvine pe eroii martiri ai Revoluției din 1989, care au fost răpusi de gloanțe. Între timp, trenul regal pornește din gara Băneasa către Curtea de Argeș, ducând trupul neinsuplețit al regelui Mihai fără Pricipele Nicolae căruia i s-a interzis să-și însoțească bunicul pe calea ferată.

Până la urmă, Principele Nicolae ajunge cu mașina la Curtea de Argeș cu puțin timp înaintea trenului regal. Deja se întunecase, dar în fața gării și pe tot traseul către catedrală, mulțimea a scandat aproape în permanență "Regele Mihai". Cam în același timp, la Timișoara, suporterii alb violet au pornit într-un marș pe străzile orașului de pe scările Catedralei înarmați cu lumânări, steaguri tricolore și coroane. Ei au parcurs Piața Operei, iar în fața clădirii simbol a democrației, au înălțat spre cer mai multe lumânări și-au scandat „Timișoara, Timișoara, Timișoara" și „Libertate". Suporterii și-au continuat marșul către Memorialul Revoluției, ultima oprire a fost cea de la Cimitirul Eroilor unde au depus câteva coroane pentru a-i omagia pe eroii Revoluției Române din decembrie 1989. „Păcat, păcat, de sângele vărsat", „Cinste lor, cinste lor, cinste lor, eroilor".

La Curtea de Argeș se trag 21 de salve de tun, după care, trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost depus pentru eternitate în noua catrdrala de la Curtea de Argeș alături de Regină Ana. În 2011, Regele Mihai ne-a reamintit că "Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea . Scandarile suporterilor lui Poli Timișoara se sting în nopate: „Eroii nu mor niciodată!". „Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părintii noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri", ne-a reamintit Regele Mihai înainte de a se inălța la ceruri!

Ion Teleanu

 

loading...
PUTETI CITI SI...