Lovitura lui Trump poate conduce la doua ipoteze

Postat la: 07.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Lovitura lui Trump poate conduce la doua ipoteze

Donald Trump a ordonat atacarea bazei aeriene a armatei siriene de la care se presupune ca a fost lansat un atac cu arme chimice asupra rebelilor aproape de Homs. Este un semnal politic si militar major, fara precedent, care ar putea defini noua pozitie a SUA in Orientul apropiat.

Putin condamna atacul, pe care il considera nejustificat, in conditiile in care n-a existat o investigatie anterioara, independenta, cu privire la responsabilitatea folosirii armelor chimice. Dincolo de disputele conjuncturale, lovitura lui Trump poate conduce la doua ipoteze pentru viitor. Prima, o implicare militara masiva a SUA in Siria, impotriva lui Bashar Al-Assad, a doua, deschiderea unor negocieri cu toti actorii regionali, in primul rand Rusia, dar si Israelul, Iranul si Turcia pentru solutionarea definitiva a conflictului.

Prima optiune este deosebit de riscanta, putand degenera la un conflict militar SUA contra Rusiei si Iranului pe teritoriul sirian. Pozitia Turciei este aproape imposibila: pe de o parte anti-Assad, pe de alta parte in conflict total cu comunitatea kurda, atat din Siria, cat si de pe teritoriul turc, membru NATO, dar si aliat politic recent cu Rusia, deopotriva in conflict cu Uniunea Europeana... Conflictul militar poate degenera si sa cuprinda intreaga regiune, ceea ce ar insemna un adevarat dezastru de nivel global. Conflictul dintre Arabia Saudita si Iemen, dar si focarul din Irak sunt deja asociate crizei siriene.

Probabil ca urmatoarea mutare o va face Putin. A suspendat deja, imediat dupa atacul american, acordul privind securitatea aeriana in Siria, o contra-masura militara directa impotriva SUA. Ma astept ca actiunea militara sa fie insa indirecta si sa fie indreptata impotriva grupurilor de rebeli anti-Assad, dar si impotriva Al Nusra si Al Qaeda de pe teritoriul sirian, alaturi de trupele guvernamentale. Va actiona atunci, din nou, Donald Trump?

Tactic, americanii au un imens dezavantaj: nu au trupe la sol, iar eficienta loviturilor aeriene este limitata, nu poate fi folosita in zonele populate de civili. Sper ca Trump sa aleaga formula cea mai potrivita. Actiunile americane din ultimele decenii in Orientul apropiat au condus, din contra, din ce in ce la slabirea pozitiei SUA in zona. Nu cred sa mai fie posibila o actiune militara la sol, ca in Irakul lui Saddam si care s-a dovedit o eroare majora prin consecintele tulburatoare in intreaga regiune.

Aurelian Pavelescu

loading...
PUTETI CITI SI...