Liviu Dragnea a pornit pe tobogan

Postat la: 06.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Liviu Dragnea a pornit pe tobogan

Preşedintele PSD a căzut între două plăci tectonice care macină încă de la început al doilea Guvern. Mihai Tudose de Brăila şi Călin Popescu Tăriceanu. Nu este deloc exclus ca, în această combinaţie, ce-i poate fi fatală lui Dragnea, să intre decisiv şi distructiv şi preşedintele Klaus Iohannis.

Nu a fost şi nu este niciun fel de glumă. Proaspătul premier Mihai Tudose a declarat răspicat şi nu pe la colţul de stradă, ci cât se poate de public, faptul că pentru el programul de guvernare asumat de alianţa PSD plus ALDE şi aprobat de plenul Parlamentului nu este literă de lege. Dimpotrivă. Fiecare dintre măsurile contestate de unii sau de alţii ar putea fi simulată, iar dacă din această operaţiune reiese că efectele vor fi negative, măsura respectivă nu va fi implementată. Se va opune primul ministru. Iar ceilalţi membri ai echipei Executivului, inclusiv Secretarul General al Guvernului, care este omul cheie al lui Dragnea, nu vor mai putea face nimic. Cu alte cuvinte, faimosul program pe altarul căruia a fost jertfit Sorin Grindeanu, odată încăput pe mâna lui Mihai Tudose, nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. Premierul declară astfel, calm şi ritos, că are o agendă proprie. În raport cu asemenea reacţie şi stupefiantă şi brutală, Liviu Dragnea rămâne paralizat. Are cu Mihai Tudose o întâlnire şi o dispută prelungită, la capătul căreia singurul rezultat este că ambii neagă public faptul că s-ar situa pe poziţii diametral opuse. Dar opinia publică nu mai poate fi păcălită.

Poziţia sau opoziţia fermă a lui Mihai Tudose complică extrem de mult situaţia la vârful PSD. Pentru că asupra lui Liviu Dragnea se dezlănţuie, la întreaga magnitudine, presiunile tuturor liderilor partidului, care s-au opus nominalizării lui Tudose. Ca să nu mai vorbim de reacţia celorlalţi candidaţi, care au fost puşi în situaţia ingrată de-a se preface că refuză funcţia de premier. În al doilea rând, acelaşi Liviu Dragnea este confruntat cu noile angajamente luate faţă de PSD dar şi faţă de populaţia României, în sensul îndeplinirii cu rigurozitate matematică a foii de parcurs reprezentate de programul de guvernare. Dacă Mihai Tudose mototoleşte o pagină sau alta, un capitol sau altul din programul de guvernare şi îl aruncă nonşalant la coşul de gunoi, afirmând că reprezintă o prostie, ce nu poate fi implementată sau care odată implementată are efecte negative, atunci se dărâmă ca un castel de nisip întregul raţionament în baza căruia Liviu Dragnea şi-a construit retorica politică. Autoritatea sa este, la rândul ei, aruncată la gunoi.

Dar PSD se află în alianţă cu ALDE şi şi-a asumat, prin programul de guvernare şi prin modul în care a structurat Guvernul, o serie de angajamente faţă de Călin Popescu Tăriceanu. O parte dintre aceste angajamente sunt astăzi, la rândul lor, călcate în picioare, atât de către Mihai Tudose cât şi de unii dintre noii membri ai Cabinetului. Am în vedere obligaţiuni de natură politică, ţinând de politica de dreapta promovată de ALDE, cum ar fi cele vizând impozitarea şi am de asemenea în vedere modul în care se creionează atribuţiile şi competenţele miniştrilor. Într-o încercare aproape coordonată şi, în orice caz, extrem de ostentativă de a prelua mai multă putere, unii membri ai cabinetului, încurajaţi în aceste sens aproape ostentativ de Mihai Tudose, transpiră pentru a prelua o parte dintre atribuţiile şi, până la urmă, din puterea de decizie a miniştrilor ALDE. Această operaţiune brutală din interiorul alianţei îl obligă pe Călin Popescu Tăriceanu să reacţioneze din ce în ce mai dur. În faţa cui? În faţa unui Liviu Dragnea din ce în ce mai fragilizat, prins într-o mişcare pe care nu o mai poate controla, a plăcilor tectonice din propriul partid.

Dacă tot ceea ce am afirmat mai sus se confirmă şi se pare că se confirmă, atunci nu poate fi sub nicio formă scoasă din discuţie intervenţia, în această ecuaţie complicată, a preşedintelui Klaus Iohannis. În calitatea acestuia de lider absolut al Opoziţiei. Preşedintele şi-a pregătit temeinic terenul. Atunci când a exploatat la maximum tensiunile din interiorul PSD, criza internă a acestui partid, care a generat noutatea absolută a auto-moţiunii de cenzură. A făcut-o prudent, neostentativ şi creând aparenţa că rămâne doar un simplu spectator. În realitate, toate motoarele aflate în subordinea instituţiei prezidenţiale au fost turate la maximum. Şi, la capătul acestei etape, cu ocazia investirii noului Guvern, Klaus Iohannis a punctat pentru prima dată strălucit, dacă mă gândesc la întreaga sa carieră politică, printr-un discurs concis, nimicitor la adresa PSD. De aceea, am convingerea că, în măsura în care se acutizează a doua criză din PSD, generată de al doilea premier şi Guvern al acestui partid, Klaus Iohannis va şti să lovească, poate chiar şi mortal. Liviu Dragnea, într-un asemena scenariu, nu mai poate rezista în funcţie. Îşi va pierde definitiv poziţia de lider absolut al celui mai mare partid din România. Dar nici PSD nu va mai rezista într-o formulă de conducere a societăţii româneşti. Cu alte cuvinte, ar putea să piardă coroniţa pe care a primit-o de la alegători.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...