Lepădarea de Burleanu

Postat la: 19.04.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Lepădarea de Burleanu

Mă aflu din nou în situația de a anticipa rezultatul unui meci consumat înainte de apariția revistei noastre. De astă dată, e vorba chiar de meciul-meciurilor, confruntarea decisivă dintre Ionuț Lupescu și Răzvan Burleanu, pentru mandatul de președinte al Federației Române de Fotbal, care s-a tranșat miercuri.

Deci, scriind duminică seară, cu trei zile înainte de aflarea deznodământului, nu pot decât să cred cu tărie că fotbalul va învinge în aceste alegeri politicianismul ieftin, protocoalele secrete și manipulările grosolane, dându-i câștig de cauză lui Ionuț Lupescu. Nu uită nimeni cum a fost influenţat scrutinul de acum patru ani, când Gică Popescu a fost trimis la pușcărie chiar în preziua alegerilor, pentru a-i lăsa cale liberă aerianului Burleanu, aterizat de nicăieri direct la cârma soccerului românesc. Tocmai de aceea și deasupra alegerilor de acum plutea de câteva săptămâni un aer cu iz de viciu, pe fondul declarațiilor sforăitoare și, ca de obicei, obraznice ale politrucului care a infestat fotbalul, parazitându-l cu o întreagă gașcă de neaveniți, plătiți regește din banii federației.

Consecințele s-au văzut: calificarea la Cupa Mondială a fost ratată, iar istoria pensionarului Christoph Daum la cârma naționalei s-a încheiat, perfect previzibil, cu concluzia amară „și necalificați, și cu banii luați!" Dincolo de asta au curs în presa ultimelor zile o mulțime de alte golănii financiare pe care starostele federației le-a semnat cu nepăsarea unuia trezit peste noapte într-un fel de Peșteră a Comorilor, de unde împărțea în neștire grămezi de euro te-miri-cui, neuitând să-și tragă și sieși partea de diurne a leului!

Deloc de mirare, aşadar, că lumea veritabilă a fotbalului românesc l-a contestat non-stop și l-a băgat în carantină, pentru a se grupa acum în spatele lui Ionuț Lupescu. Fostul internațional a renunțat la o carieră de succes și la o funcție de top în cadrul UEFA, la cererea insistentă a foștilor săi colegi din generația de aur, pentru a reveni acasă și a candida la șefia federației. Ar fi de neiertat ca manevre murdare, de culise, să-l scoată din joc și pe Ionuț Lupescu, după Gică Popescu! Lepădarea de Burleanu a devenit firească și obligatorie, dacă vrem, cum și vrem, să ne reclădim fotbalul cu profesioniști autentici, crescuți și consacrați de școala românească și care vor să-i redea strălucirea, cu experiența lor de astăzi.

După cum s-a văzut, Burleanu nu ştie decât să sfideze, pretinzând că va câștiga chiar din primul tur, în ciuda analizei temeinice realizate de Gazeta sporturilor, care a demonstrat, negru pe alb, că dintre cele 8 puncte pe care le-a propus în programul său de acum patru ani, nu a îndeplinit decât... două. Ca să nu mai vorbim și despre Centrele de excelență, de-a dreptul muribunde! Iar peste toate, să reamintim și ultimul sondaj de opinie făcut printre microbiştii autohtoni, potrivit căruia doar 10% dintre ei considerau că Burleanu merita un nou mandat, în timp ce 55% și-l doreau pe Kaiser în fruntea FRF. Cu siguranță însă, dacă de sondaj s-ar fi ocupat IRES-ul lui Vasile Dâncu, procentele erau inversate! Dar poate că, până la apariția acestor rânduri, se mai fabrică vreo "cercetare de piață"... Ar fi totuși inutil, pentru că lucrurile sunt clare: Ionuț Lupescu merită funcţia de președinte al Federației Române de Fotbal. Aşa cred, așa s-ar cuveni și numai așa putem spera într-un viitor frumos al fotbalului românesc!

P.S. Intrucât aranjamentele de culise i-au dat câștig de cauză tot lui Burleanu, nu pot decât să observ că fotbalul românesc a fost învins. Sau, cum s-a mândrit prostește realesul, a fost ciuruit. Definitiv!

Horia Alexandrescu
(preluat din România literară)

loading...
PUTETI CITI SI...