Guma de mestecat şi turismul

Postat la: 22.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Guma de mestecat şi turismul

În ultimii ani, turismul românesc a fost condus de „Blonda de la Golden Blitz", de „Croitoreasa lui Felix", de "Nepotul şi Nepoata lui Mazăre", de "Samatha" şi, mai nou, de "Cocoşelul roz" şi "Barby". Toţi au ajuns vedete TV pe spatele turismului, dar turismul românesc continuă să se scalde în mocirla prostiei şi a mediocrităţii.

Toţi cei care s-au perindat pe la butoanele turismului s-au remarcat prin elucrubratiile debitate în spaţiul public, mai ales pe sticla televizorului. Dar cum televiziunea este ca gumă de mestecat pentru ochi s-a ajuns la vorbele lui Oscar Wilde: "Sunt atât de deştept încât uneori nu înţeleg nimic din ceea ce spun". Astfel, de câteva luni activitatea Ministerului Turismului este blocată. De cine şi de ce? De către ministrul Mircea Dobre, care ghidându-se poate după principiul între două rele, intotdeana o aleg pe cea care nu am încercat-o niciodată, a vrut să fie mai catolic decât Papa. Cum? A pornit reorganizarea din temelii a structurii ministerului. Şi primul pas l-a făcut prin desfiinţarea celor opt birouri de turism ale României din străinătate, fără să ştie ce va pune în loc. Adică, a face curat când copii sunt acasă este acelaşi lucru cu a matura zăpadă din faţa casei când încă ninge. Rezultatul? Turismul românesc a rămas fără senzori externi, fără imagine şi fără sprijin pentru cei care lucrează în domeniu.

S-a comprimis ideea de promovare turistică a României, de minister al Turismului şi de professionalism în acest sector deosebit de important al economiei româneşti. Toate eforturile de promovare depuse de cei care reprezentau România în străinătate s-au dus pe valurile Mării Negre, fondurile alocate pentru promovarea externă, chiar aşa modeste, vor fi fost cheltuite în zadar. Cei de la birouri au fost daţi afară pe uşa din dos fără măcar ca ministrul Turismului să aibă vreo discuţie cu ei tet a tet sau macar telefonică. Laşitate? Frică de dialog? Amatorism managerial? Fugă de răspundere? Toate la un loc au condus la desfiinţarea birourilor din străinătate, ceea ce nici Ceauşescu nu a făcut-o. Cei de la birouri au plecat, dar în urma lor a rămas lupta isterică pentru interese meschine şi mici avantaje girate de "Cocoşelul roz", dar regizate şi puse în scenă de cei din jurul său.

Următorul pas? Evaluarea făcută recent de către PSD la capitolul Turism în "era" Dobre: „Măsuri îndeplinite: 1, Măsuri îndeplinite parţial: 3, Măsuri neîndeplinite: 9". Adică, undeva aproape de zero, dacă ţinem cont că măsura trecută ca îndeplinită era hotărârea de Guvern pentru înfiinţarea Ministerului Turismului. Orice discuţie şi analiză în jurul lui zero este...zero. Se spune că din punct de vedere aerodinamicii, bondarul nu ar trebui să poată să zboare, dar cu toate acestea, bondarul nu ştie asta şi zboară în continuare. Cam aşa se întâmplă acum şi la Ministerul Turismului condus încă de Mircea Dobre : „Când toată lumea îţi dă dreptate, ori eşti al naibii de deştept, ori eşti patron.". Aşa că unde nu e, nici Dumnezeu nu cere! Şi, iartă-i Doamne că nu ştiu ce fac că deja mă dor ochii, mă dor, când văd prostia şi netrebnicia lor! Noroc cu guma de mestecat care este încă la discreţie în România!

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...