Grecii, la răscruce de vânturi

Postat la: 07.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Grecii, la răscruce de vânturi

Urmașii celor care au inventat democrația continuă să fie trași pe sfoară de politicienii eleni, fără ca măcar să priceapă ce li se întâmplă, având în cap idea fixă - ce le-a fost indusă de aceștia - și anume aceea că vor putea trăi în continuare decent, dar fără să se omoare cu munca, că doar de-aia s-au înscris în ceea ce se cheamă Europa unită.

Datoria grecilor a ajuns la peste 323 miliarde de euro și, cu toate acestea, populația a votat „Oxi" față de măsurile de austeritate solicitate de UE. Adică, grecii nu sunt de acord să stângă cureaua, în sensul acceptării tăierii pensiilor, suportării majorării TVA, restructurării stufosului aparat de stat, reducerii cheltuielilor sociale și altele, pentru a-și plăti datoria. Păi, cine ar fi? Numai că Europa nu pare din cale-afară de încântată să sponsorizeze în continuare din propriul buzunar falimentul elenilor, și aici e marea problemă.

Mincinosul Tsipras, cu cei peste 61% dintre susținători, care au fost păcăliți să voteze potrivit îndemnurilor sale, vor fi cei mai debusolați dintre toți. Oamenii, de bună credință, au considerat că mai bine e să fii bogat, decât sărac, crezând că, odată cu referendumul organizat, s-a pus capăt austerității și, gata, guvernul grec se va întoarce la masa negocierilor. Ca să, ce și cu cine? Să li se șteargă o seamă de datorii, iar celelalte să fie eșalonate până la Paștele cailor, timp în care investitorii să continue să investească în Grecia? Ceea ce miroase de la o poștă a populism de cea mai joasă factură și a manipulare a maselor mai rău ca la noi, când minerii au fost chemați la București ca să răstoarne Guvernul Roman.

În cele ce urmează, dacă nu cumva grecii vor fi finanțați peste noapte din Rusia, China ori de aiurea, votul dat la referendum împotriva măsurilor de austeritate li se va sparge exact în cap. Pentru că, fără finanțare externă ori măcar cu una limitată, guvernanții vor fi puși în situația de-a impune ei înșiși populației măsuri austere mult mai drastice decât cele cerute de CE. Și Elada va fi mult mai săracă în următorii zeci de ani, mergând pe mâna naționaliștilor, care le-au promis marea cu sarea. Adică, le-au promis oamenilor că vor trăi bine în continuare și că nu vor returna împrumuturile angajate, chit că în țară încă nu se poate vorbi despre vreo creștere economică.

Pe de altă parte, este cât se poate de clar că UE nu vrea să se debaraseze de Grecia, atât datorită poziției geostrategice a țării, cât și de teama unui precedent care ar putea zgudui construcția europeană. Iar la acest ultim capitol, Franța și Germania sunt cele mai fervente susținătoare ale elenilor. Nu și restul Europei, căreia puțin îi pasă dacă grecii vor mai fi sau nu în UE din 2016, și aici ne referim în special la Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia, Olanda, Luxemburg, țările baltice și chiar unele state din fostul bloc comunist, cărora maioul le este mult mai aproape de piele decât cămașa.

Ultima mișcare a premierului Tsipras a fost aceea de a-i cere demisia ministrului economiei, care se ducea la întâlnirile cu omologii europeni în pulover sau cămașă, făcând-o pe nonconformistul. Nu că premierul grec ar fi dorit musai acest lucru, dar europenii au refuzat să se mai așeze la masa negocierilor cu un asemenea ipochimen care nu înțelege ce i se spune. Ce va ieși din această ultimă mutare de șah, rămâne de văzut, deși noi nu ne punem mari speranțe într-o asemene șmecherie de doi lei.

În concluzie, putem spune așa: Grecia nu poate fi lăsată să sucombeze, pentru că, într-o asemenea eventualitate, când nu vor mai fi bani, elenii se vor lua de gât între ei, declanșând un distrugător război civil. Totodată, falimentul pe care l-au provocat toate guvernele Greciei în ultimul sfert de secol nu poate fi finanțat de către celelalte douăzeci și șapte de state europene, ori măcar de cele șaptesprezece din zona euro, pentru că ar fi împotriva firii. Dar un lucru este cât se poate de sigur: din toată această degringoladă provocată și alimentată de actualul Executiv de la Atena, tributar unor interese potrivnice celei ale națiunii, doar grecul de rând va avea de suferit. Pentru că extremiștii de sânga și de dreapta care conduc acum Elada vor cădea tot în picioare și nu vor plăti decât cu funcțiile actuale dezastrul pe care l-au provocat, manipulând populația să danseze după cum le cântă aceștia.

Dan Coste

loading...
PUTETI CITI SI...