Gazele din Marea Neagră, între „a fi şi a nu fi"

Postat la: 01.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Gazele din Marea Neagră, între „a fi şi a nu fi

În octombrie 2017, adică acum un an, Guvernul a transmis Parlamentului un proiect de lege privind explorarea şi exploatarea la mare adâncime a gazelor naturale din Marea Neagră (legea offshore).

De atunci, parlamentarii „se tot chinuie" să adopte o lege care să aducă şi bani la bugetul statului, dar care să aducă şi profit companiilor, astfel încât să fie determinate să investească. Din păcate, tot de atunci, asistăm la un adevărat „ping - pong" între diferite autorităţi, dar şi între autorităţi şi investitori! Ba, mai mult, au apărut voci în spaţiul public care cer, nici mai mult, nici mai puţin, să nu mai scoatem deloc gazele din Marea Neagră!

Să le păstrăm, pentru vremuri în care cererea va fi şi mai mare decât în prezent, iar preţurile vor ajunge aproape de cer! Ceea ce, din punctul nostru de vedere, reprezintă o poziţie nu numai ciudată, ci şi în necunoştinţă de cauză, ba chiar dăunătoare! Pentru că am putea să rămânem cu gazele „în braţe", aşa cum rămânem acum cu cărbunele, în condiţiile în care România mai are huilă pentru 104 ani şi n-are ce mai face cu ea!

De altfel, nici n-ar fi prima dată când România pierde extrem de mulţi bani, pentru că nu profită de oportunităţi! Acum doar câţiva ani, România a pierdut circa 3 miliarde de euro pentru că nu a vândut la timp „cota de aer curat" (AAU - Assigned Amount Unit - Unitate a cantităţii atribuite - 1 tonă de CO2 echivalent calculată pe baza potenţialului de încălzire global. România avea la dispoziţie circa 300 milioane AAU-uri, pe care putea să le comercializeze. Nu le-a comercializat!).

Cu gazele riscăm să păţim la fel ca şi cu certificatele AAU sau cu huila! Să rămânem cu ele şi apoi să ne lamentăm că nu am profitat de o asemenea bogăţie! Mai multe AICI.

Gabi Moroianu

loading...
PUTETI CITI SI...