Frumo' mere Ghezesu'?

Postat la: 26.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Frumo' mere Ghezesu'?

Dintre toate "garniturile" fotbalului romanesc, CFR Cluj mi se pare cea mai bine asezata pe sinele campionatului, dupa rodajul indelungat inceput de Dan Petrescu (ceea ce i-a adus si titlul de campion) si continuat cu sarguinta de Antonio Conseicao...

O garnitura destul de bine articulata, care si-a insusit in mare masura stiinta jocului, fructificand calitatile remarcabile ale unor piese de schimb din import, gen Camora, Arlauskis, Dzokovic, Omrani si, nu in ultimul rand, Culio, dar si unele de productie autohtona, precum Tucudean, Deac, Manea sau Ionita. Chiar daca uneori ansamblul mai scartaie pe ici, pe colo. Una peste alta ghezesul ardelean circula binisor pe arterele unui campionat sarac in virtuti tehnico-tactice si cam lipsit de spectacular.

Locomotiva "mocanitei" CFR gafaie, deocamdata cu folos, sa intre triumfal, la primavara, in statia terminus, ducand in spate vreo 13 vagoane cam rablagite, scartaind din toate incheieturile, dar in care au urcat si cativa pasageri mai de soi, indeosebi tineri pescuiti de prin haltele unor oaze mai manoase, tineri care dau sperante de mai bine intr-un peisaj fotbalistic actual destul de saracacios in valori autentice. Ma refer la acei tineri chemati de Mirel Radoi sa combata in nationala "Under 21" de la care se asteapta minuni in grupa dificila a C.E. de anul viitor, cand vor infrunta, in Italia si San Marino, echipe puternice, precum cele ale Frantei, Angliei si Croatiei... Ne vor implini, oare, ei asteptarile? Sa vedem!

Revenind la oile noastre, sa remarcam ca jocul echipelor din prima liga nu prea incanta privirea nici sub aspectul interpretarii partiturilor, nici al spectacolului oferit tribunelor sau telespectatorilor. Nu le suspectez nici de cabotinism de arta autentica... Replici balbaite, confuze, greseli cu duiumul, gafe adesea ridicole intalnim la tot pasul pe parcursul partidelor. Faze cursive, spectaculoase, cum vedem de regula pe scene europene, la noi sunt rara avis. De aceea, cand scoatem capul prin Europa, suntem apostrofati si alungati acasa dupa primele exhibitii, fie si de adversary care pana mai ieri faceau doar figuratii, erau ciuca batailor in competitiile continentale.

A fost recent si cazul "ghezesului" clujean, cel care, iata,in tara parcurge incet dar sigur traseul in ftuntea ierarhiei. Dar trebuie sa recunoastem ca ecartamentul "mocanitei" noastre e mai ingust si nu se compara cu cel al TGV-urilor care circula prin Europa.De aceea ea, "mocanita", si vagoanele din spatele ei sunt condamnate sa traga pe linia a... treia, pana isi va regla ecartamentul la standardele unor TGV-uri, sporindu-si eficienta si viteza, pana ce va renunta la locomotiva cu... aburi si va aborda liniile moderne. Treaba anevoioasa si cale lunga.... Pana ajungem acolo, n-avem incotro decat sa ne impacam cu ce avem si sa fredonam resemnati cantecul: "De la Salva-Viseu, frumo' mere ghezesu' !"

Aurelian Brebeanu

loading...
PUTETI CITI SI...