Fronturile dreptei. Culisele reglărilor de conturi din PNL

Postat la: 12.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Fronturile dreptei. Culisele reglărilor de conturi din PNL

Aşa cum v-am promis cu prilejul ultimului editorial, prezenta analiză va fi dedicată războaielor izbucnite în zona "de dreapta" a scenei politice autohtone. Desigur, voi face referire, în special, la reglările de conturi din sânul PNL, în condiţiile în care toate drumurile ALDE (atât cele ale grupării Tăriceanu, cât şi cele ale facţiunii Constantin) par a duce, invariabil, către PSD.

După catastrofalul an electoral 2016, în PNL se înfruntă (actualmente, căci pe viitor pot surveni oarece surprize, via Cotroceni!) două tabere: cea coordonată de Ludovic Orban - un liberal în adevăratul sens al cuvântului, depozitar al unei experienţe vitale (cred eu) pentru partidul Brătienilor - şi gruparea lui Cristian Buşoi, lider care (s-o admitem, fiindcă este evident!) mai are nevoie de ceva timp pentru a-şi atinge maturitatea politică.

Potrivit surselor mele, tot mai mulţi penelişti cu ştate vechi se aliniază în spatele lui Ludovic Orban, fiind îngroziţi de obsesiile declarativ-reformatoare fluturate de cealaltă tabără, care solicită sacrificarea ritualică pe altarul marginalizării politice a tuturor liderilor care au avut o cât de mică legătură (prin funcţiile ocupate) cu dezastrul de la alegeri, ignorând un adevăr cât se poate de simplu şi de firesc: vina pentru eşecul electoral al PNL este una colectivă, şi nu doar una agăţată, în nume personal, de gâtul diverselor personaje cu nume sonore.

Printre altele, catastrofa electorală a PNL a demonstrat că strategia aşa-ziselor criterii de integritate nu a însemnat nimic altceva decât un cuţit înfipt în vectorii de imagine ai partidului (în cei care aduceau voturi, nu vorbe goale!), atât timp cât întocmirea acestora va fi fost cauzată doar din pure raţiuni de campanie, fără însă a favoriza o reformă reală a partidului, aşa cum anunţase Alina Gorghiu.

Modificări în economia luptelor pentru putere din PNL ar putea surveni oricând, ce-i drept, via Cotroceni, dacă preşedintele Iohannis va alege să susţină unul dintre candidaţi, va "dezgropa" speţa Cioloş (oare?) sau va scoate din joben o altă soluţie... surprinzătoare. Indiferent de optica în care am analiza răfuielile dintre grupările peneliste, este mai mult decât evident că apropiatul Congres va reprezenta o probă esenţială în ceea ce priveşte viitorul acestui ultim partid istoric.

P.S. Interesante vor fi şi viitoarele acţiuni ale fostului preşedinte Traian Băsescu - am spus-o şi o repete: mulţi diletanţi îi cântă prohodul prea devreme, vă avertizez! În prezent, Băsescu se căzneşte să finalizeze infinit tărăgănata fuziune PMP-UNPR, care este blocată în instanţă. În condiţiile în care, contestatorul fuziunii - ex-senatorul Marian Vasiliev - a fost înlăturat, săptămâna trecută, de la preşedinţia UNPR, este posibil ca, în sfârşit, fuziunea să capete un culoar favorabil. Asta dacă nu va urma o luptă oarbă în instanţă. Dincolo de aceste aspect, oare cine va mai flutura, în curând, prăfuita marotă a unificării dreptei?

Simona Man

loading...
PUTETI CITI SI...