Exodul medicilor și doctorul din Cuba

Postat la: 24.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Exodul medicilor și doctorul din Cuba

Începând doar din 2007, statul român a cheltuit pentru pregătirea medicilor care au plecat din ţară trei miliarde şi jumătate de lei - adică aproape jumătate din bugetul Sănătăţii pe 2016. Pierderea e calculată fără să se ia în considerare rezidenţiatului, ci doar cheltuielile cu facultatea.

Mai mult, Ministerul Sănătății a arătat la sfârșitul anului trecut că din anul integrării în UE, 43 de mii de specialişti le-au cerut autorităţilor documentele necesare pentru a pleca să profeseze în străinătate. Aşa se face că acum România mai are doar jumătate din medicii de care are nevoie, şi an de an, dacă 3.000 de medici intră în sistem, 3.500 ies din sistem. Cel mai mare „exod" a fost înregistrat în 2011, când aproape 3.000 de doctori au fost interesaţi să plece din ţară. O socoteală simplă arată că, mai exact, la fiecare 6 ore un doctor român părăseşte ţara pentru a lucra în străinătate. Peste 10.000 de medici români lucrează la ora actuală în Germania, Franţa şi Marea Britanie, cele mai importante trei destinaţii spre care se orientează specialiştii români.

Dacă medicii români sunt „incurajați" de sistemul medical de la noi să plece în străinătate, dar să nu se mai întoarcă în țară, în schimb, în Cuba, medicina a devenit cea mai profitabilă industrie, iar trimiterea de medici în străinătate este o veche tradiție cubaneză, reprezentând o armă diplomatică și, totodată, o sursă vitală de venituri. La sfârșitul anului 2016, medicii cubanezi își exercitau profesia în 62 de țări ale lumii, constituind pentru insula comunistă prima sursă de valută, înaintea turismului. Potrivit Anuarului statistic din sănătate pentru 2016, medici cubanezi erau prezenți în 24 țări din America latină și Caraibe, 27 din Africa Subsahariană, șapte din Asia de Est și Pacific, două din Orientul Mijlociu și Africa de Est, precum și în Rusia și Portugalia. Această activitate a generat venituri estimate la peste 11 miliarde de dolari în medie anual între 2011 și 2015, insula facturând serviciile medicilor săi în 35 din cele 62 de țări.

În comparație, sectorul turistic a generat 2,8 miliarde de dolari în 2016, potrivit datelor oficiale de la Havana. Vânzarea în străinătate de servicii profesioniste, îndeosebi medicale, este principala sursă de valută pentru Cuba, înaintea turismului. Anuarul publicat recent nu precizează câți specialiști cubanezi sunt implicați în aceste misiuni în exteriorul țării, dar potrivit Ministerului Sănătății, la jumătatea lui 2015 erau peste 50.000, jumătate fiind medici. În total, Cuba număra la sfârșitul anului trecut 90.161 de doctori, cifră incluzându-i pe cei care muncesc în străinătate. Pe insulă, serviciile medicale și educația sunt gratuite și finanțate de stat, un motiv de mândrie pentru regimul comunist criticat însă pentru încălcarea drepturilor omului, în această țară afectată de o sărăcie extremă. Astfel, se poate constata că în Cuba, medicii sunt în vârful societății, în timp ce la noi, doctorii sunt la marginea societății. Off, off doctore român! Trist destin, cruntă realitate!

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...