Ein Mann, ein aWort!

Postat la: 14.09.2017 16:07 | Scris de: ZIUA NEWS

Ein Mann, ein aWort!

Acum vreo două luni, vă puneam în gardă - prin titlul "Oktoberfest cu Papa Daum"- că nici în momentul în care va fi clar că am ratat calificarea, selecționerul nu se va retrage și nu va fi demis, ciocnindu-și halbele de bere la Casa Fotbalului de la București, cu Burleanu și toți ceilalți pârâți aciuiți acolo.

Ei bine, după penibila dublă cu Armenia și Muntenegru, care ne-a scutit și de calculele hârtiei, iată-ne ajunși la momentul cu "Adio, calificare!", dar tot cu Herr Daum pe capul nostru. Noi, ca noi, dar exasperați de-a dreptul au ajuns chiar fotbaliștii tricolori! Ei trebuie să-l mai suporte încă o lună pe acest încurcă-lume, care a bramburit în așa hal echipa națională, încât, cu excepția portarului Tătărușanu, niciun jucător nu mai poate fi sigur că va fi introdus în echipă pe postul care l-a consacrat. După părerea mea, băieții n-au înțeles nimic, niciodată, din tacticile falimentare ale fostului Obertrainer, orăcăite în engleza lui de baltă, fiind obligați însă să le execute întocmai și la timp, spre rușinea lor și dezamăgirea noastră.

Ne-am apărat mereu, ca proștii, inclusiv când musai trebuia să atacăm. Iar când aerianul arian credea că poate rupe norii cu un singur vârf, și ăla s-a dovedit de-a dreptul bont, de vreme ce Florin Andone - strălucitor în La Liga spaniolă, cu vreo 12 goluri, dacă nu greșesc - s-a zbătut singur și inutil în față, lipsit de pasele primite spre finalizare. Că moș Daum a ignorat potențialul tandemului Budescu-Alibec, refuzându-l pe vârful FCSB și când acesta demonstrase că e în mare formă, putem considera că a fost pur și simplu o sabotare a echipei naționale. Realitatea e însă că selecționerul, fiind conștient cu mult înaintea ultimei duble că șansele de calificare sunt compromise, și-a gândit ca tactică de acoperire teoria așa-zisei întineriri a echipei naționale, în perspectiva CE 2020.

Dar, după cum bine semnala Gigi Mulțescu, alcătuirea unei reprezentative trebuie să pornească de la două criterii foarte clare - valoarea jucătorilor și forma lor la momentul selecției. Criterii ignorate de Christoph Daum, câtă vreme chiar secundul său, Rudi Verkempinck, declară că internaționalii selecționați joacă prea puțin la echipele lor de club din străinătate, dând exemplele lui Nicușor Stanciu și Chiricheș. Lasă, că poate or fi jucat mai mult Găman sau fragedul Ivan, în timp ce Daum nu avea ochi să-l vadă pe Keșeru, care stă bine-mersi în topul golgheterilor din Bulgaria. Socoteala pensionarului din Koln era una și clară: să umple naționala de băieți cu caș la gură, care să-i susțină milogeala de a i se prelungi contractul până la viitorul Euro, unde ne va garanta calificarea. Că, știți vorba aia:"Ein Mann, ein Wort!" Bine-bine, o știam și noi, dar ca să împărțim nemțește și povara necalificării, o facem jumate-jumate între el și Oberul Burleanu, reamintindu-le amândurora că aterizarea lui Herr Daum pe plaiurile mioritice avea drept unic scop calificarea României la Turneul final al Cupei Mondiale. Cu treaba asta fusese însărcinat selecționerul scos de la naftalină și plătit de două ori mai bine ca Pițurcă și ca Iordănescu, în ideea hazardată că amintirile din copilărie îi vor permite să se țină de cuvânt. Când colo, sarcina a fost pierdută încă din martie, de la Cluj (când am remizat jenant cu Danemarca), compromițând iremediabil șansele de calificare.

Altfel spus, "Ein Mann, ein... awort" sau copilul s-a născut mort! Iar de atunci încoace, simbriașul Daum și finanțatorul lui, Burleanu, deplâng non-stop situația fotbalului românesc, acuzând predecesorii, suporterii echipei naționale și, mai ales, presa pentru propriile lor neputințe. Așa ajungem la clipa de față, în care tupeistul de la vârful FRF, având orbul găinilor, declară senin că nici nu vede de ce ar trebui să demisioneze și, spălându-se pe mâini de decizia de a-l demite pe moș Daum, aruncă pisica moartă în grădina Comisiei Tehnice a federației. S-o creadă, însă, mutu că gregarii de acolo ar putea vota și altceva decât le-o cere imberbul politruc, care nu i-a angajat ca să-l contrazică, ci doar ca să-i acopere și neștiința de fotbal, și nepriceperea managerială! De-aceea mă întorc și zic că mister Christoph Daum va oropsi echipa națională și în ultimele două jocuri din calificările ratate. Drept dovadă, iată-l preumblat din nou prin Deutschlandul natal, prin agenția turistică a FRF, chipurile ca să-l vadă pe Maxim în Bundesliga și, apoi, la Munchen, ca să-i supervizeze și pe Stanciu și Chipciu, la meciul lor cu Bayern. În trecere, va da precis și pe acasă, pe la Koln, la Frau Angelica, despre care ne-a spus că e vistiernicul familiei, și care trebuie să dea verdictul: pleacă sau nu pleacă? Că doar e Oktoberfest, iar FRF ar trebui să iasă cu un...Oktober-rest!

Horia Alexandrescu

Text preluat din România literară

P.S. După decizia de luni a Comisiei Tehnice, Burleanu a anunțat că va demara negocierile cu Daum pentru rezilierea contractului. Nimic nou,însă, de vreme ce știam de săptămâna trecută că saltimbancii se vor întâlni joi,când Burleanu trebuie să accepte să-i plătească lui Daum suma stabilită de Frau Angelica, pentru ca soțul dumneaei să revină la domiciliul conjugal. Și să-i lase locul lui Dan Petrescu!