Dragnea, pas cu pas, pe urmele lui Ceauşescu

Postat la: 30.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Dragnea, pas cu pas, pe urmele lui Ceauşescu

26 ianuarie şi 28 octombrie. Două zile a căror semnificaţie este aceeaşi: aniversarea zilei de naştere, numai că sărbătoritul şi anul este diferit. Până în 1989, pe 26 ianuarie, se aniversa cu mare fast ziua de naştere a tovarăşului secretar general al PCR- Nicolae Ceauşescu. Astăzi, pe 28 octombrie, se sărbătoreşte ziua de naştere a președintelui PSD Liviu Dragnea.

Atunci, pe 26 ianuarie se înghesuiau la osanale toţi tovarăşii de la PCR în frunte cu Constantin Dăscălescu, Emil Bobu sau Alexandrina Găinuşă. Pe 28 octombrie, rolul lui Bobu, Dăscălescu şi Găinuşă au fost luat de Bădălău, Firea şi Mina. În cartea sa, "Pe umerii lui Marx - o introducere în istoria comunismului românesc", istoricul Adrian Cioroianu menționa că «în cursul lungii sale cariere, Ceauşescu, graţie corului de apologeţi care şi-au dat concursul în clădirea unui cult al personalităţii dintre cele mai deşănţate, va capăta mai multe faţete mitice: el este revoluţionarul prin excelenţă al ţării, teoreticianul unei noi ordini mondiale, campionul păcii, arhitectul unei noi Românii, eroul independenţei şi garantul unităţii naţionale şi tot el este, mai presus de toate, cele mai iubit fiu - sau părinte - al naţiunii. Clienţi politici, pictori, sculptori de curte s-au întrecut prin a imortaliza toate aceste faţete, trecând totodată, cu o stupefiantă lejeritate, şi graniţele oricărui simt al măsurii».

Ca exemplu elocvent în acest sens, istoricul Adrian Cioroianu face referire la discursul lui D.R. Popescu susţinut la al XI-lea Congres al Partidului: «Alţii i-au avut în trecut pe Iulius Cezar, pe Alexandru Macedon, pe Pericle, pe Cromwell, pe Napoleon, pe Petru cel Mare, pe Lincoln. Noi i-am avut pe Mihai, Ştefan, pe Cantemir, pe Brâncoveanu, pe Bălcescu, pe Cuza. (...) Acum îl avem pe Nicolae Ceauşescu! De 10 ani ne este baci! (...) Elogiile pe care i le aducem nu sunt inventate. (...) Atunci de ce ne-am reţine să le facem?».Acum, pentru urmașul lui Ceuașescu, adică Liviu Dragnea, urarea în stilul lui DR Popescu si după șablonul Bobu este făcută de baronul PSD de Giurgiu- Niculae Bădălău: La mulţi ani, domnule preşedinte Liviu Dragnea! Să vă dea Dumnezeu sănătate, înţelepciune şi putere de muncă! La cât mai multe reuşite în fruntea Partidului Social Democrat!". Până în 1989, urările curgeau necontenit „La mulţi ani, mult iubite şi stimate tovarăşe Nicolae Ceaușescu, ctitor de ţară nouă, erou între eroii neamului". Pe 28 octombrie, Gabriela Firea îi transmitea liderului PSD cam același mesaj ca până în 1989: " La mulţi ani, Dl. Preşedinte Liviu Dragnea! Să aveţi un an bun! Cu sănătate, putere de muncă, veşti bune, colegi şi prieteni sinceri!".

Elogiile la adresa lui Ceauşescu curgeau în cascadă la acea vreme iar propaganda de partid se întrecea în osanale: „O strălucită viaţă de patriot revoluţionar, de neîntrecut luptător pentru fericirea poporului român". Astăzi, finul lui Bădălău care este şi preşedinte al PSD Giurgiu, Marian Mîna, calcă sănătos pe urmele nașușui său, fiind poate cel tare din PSD la osanale pe Facebook: „La mulţi ani, Liviu Dragnea! Un lider de forţă, un om special, care mai presus de orice iubeşte România şi şi-a pus întreaga viaţă în serviciul ei. Felicitări pentru rezultatele politice ale echipei PSD! La mulţi ani, domnule Preşedinte!"Practic, diferenţa dintre 1989 şi 2017 este doar numele sărbătoritului pentru că osanalele sunt cam aceleaşi, numai modul de comunicare s-a schimbat radical. Atunci se transmiteau telegrame sau telexuri, azi - SMS sau mesaje pe Facebook. Între timp, doar simbolul muncii s-a schimbat. La PCR, adică pe vremea lui Ceauşescu,era secera şi ciocanul, iar azi a fost înlocuit de PSD cu îngheţată şi porumbelul, numai că slogannul în era Dragnea este „Cine nu linge, zboară!". Aşa că, tovarăşii linguşitori de lângă Ceauşescu au urmaşi de nădejde în vătafii PSD de azi!

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...