Diva maratonista și Halep ghinionista

Postat la: 01.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Diva maratonista și Halep ghinionista

Ne-a scăpat, așadar, și Grand Slamul de la Melbourne! Ne-a scăpat la mustață, cum se spune, dar nu am absolut nimic să-i reproșez Simonei Halep. Dimpotrivă, îi fac o plecăciune adâncă, mulțumindu-i pentru momentele de tenis extraordinar pe care ni le-a oferit în toate partidele turneului de la Antipozi!

Ca să-l parafrazez pe Ioan Chirilă, din alt moment istoric al tenisului românesc, ar fi fost prea frumos ca Simona să și câștige finala cu Wozniacki de pe Rod Laver Arena, după ce învinsese în toate celelalte șase posibile finale, cu Aiava, Bouchard, Davis, Osaka, Pliskova și Kerber! Iar dacă uriașii Țiriac și Năstase au ratat "Salatiera de Argint" de trei ori, dați-i voie și urmașei lor incontestabile să-și pună cele trei finale de Grand Slam pierdute tot pe seama unui ghinion nemăsurat! N-am de gând să contest, sub nici o formă, meritele Carolinei Wozniacki - diva polonezo-daneză, al cărei nume se pronunță Woșniațka! -, pentru că balanța victoriei ei a atârnat de un fir de păr, care ținea de resursele fizice aproape epuizate pe care le mai aveau cele două finaliste.

Or, dacă aveți curiozitatea să revedeți ce scriam aici săptămâna trecută, veți constata că Simona Halep declarase în sondajul realizat de WTA că, deși ea înseși fusese indicată drept jucătoarea cea mai atletică din topul circuitului, o nominalizase drept nr.1 în materie de rezistență fizică exact pe Woșniațka! Și înclin să-i dau dreptate mai ales acum, după finala de la Melbourne, în care atleta daneză - celebră și pentru participarea ei la... Maratonul de la New York, pe care l-a și încheiat într-un timp remarcabil ! - s-a dovedit mai rezistentă și ceva mai proaspătă în teren. La fel de adevărat, însă, este că Simona Halep aborda finala după meciuri infinit mai grele decât cele care o calificaseră pe Wozniacki, totalizând 9,56 ore în teren (față de 8,53 ale danezei), partidele cu Lauren Davis (3,44 ore) și Angelique Kerber (2h20) fiind veritabile maratoane... tenisistice. Bașca ghinionul tradițional, cu glezna tumefiată, nelipsită de la apel și care-i joacă festa exact când îi e lumea mai dragă! Și poftiți de jucați voi într-un picior cu Davis, liliputana atomică, cu Înălțimea sa Pliskova și cu Iron Lady, cum e supranumită Kerber! Aud?!

Ei bine, Simona a găsit puterea de a trece peste toate și numai ea știe cum, cu o mobilizare extraordinară, cu câștiguri certe privind calitatea jocului, în planul primului serviciu și, în general, al curajului ofensiv. Îmi amintesc că, înainte de startul turneului, vreo doi gazetari australieni pronosticau eliminarea ei din primul tur, pe-aici, pe la noi, cârtitorii de serviciu o dădeau oprită undeva, prin sferturi, iar înaintea semifinalei cu panzerul german actul decisiv era considerat de-a dreptul imposibil. Iar dacă tot realizase imposibilul, hai și noi la lupta cea mare, să-i pretindem , nu-i așa, victoria! Simona Halep o dorea, însă, mai mult ca oricine, dar era sleită, fraților, SLE-I-TĂ de-a dreptul, iar lucrul acesta s-a văzut din chiar primul set și a fost cum nu se poate mai evident în al doilea, pe care l-a câștigat numai din dârzenie și cu tot ce mai putea cere de la corpul ei perisabil. În setul decisiv, la peste 32 de grade Celsius, ambele jucătoare erau groggy, li se muiaseră picioarele, fiind pur și simplu terminate, dovadă fiind succesiunea celor... șase break-uri de până la scorul de 4-4. Iar de-acolo până la final n-a mai contat decât picătura în plus din rezerva supraomenească a maratonistei, care s-a prăbușit victorioasă pe teren, în vreme ce Simona, deshidratată și epuizată , și-a încheiat turneul la spitalul din Melbourne, pentru o perfuzie!

O finală absolut dramatică, demnă de un asemenea turneu, care a meritat toți banii , cu bilete care au costat până la 540 de dolari (australieni) bucata și în care nici finalistele nu se pot plânge de vreun... deficit bugetar. Ca să nu vă mai chinuiți cu socotelile, notați că Simona a primit cu cec de 1,3 milioane de euro, iar Wozniacki - unul de 2,6 milioane! E drept, după 8 ani de așteptare a câștigării unui mare turneu - răstimp în care a pozat frecvent în ipostaze provocatoare, care v-ar putea provoca furnicături paradisiace !- diva daneză avea și nevoi mai mari, întrucât tocmai primise al doilea inel de logodnă și se pregătește din nou de nuntă, în timp ce Simona, care n-are timp de măritiș, rămâne cu grija cuceririi primului ei Grand Slam. Hai Simona!

Horia Alexandrescu
(Text preluat din România literară)

loading...
PUTETI CITI SI...