Declarația lipsă a doamnei Laura Codruța Kovesi

Postat la: 19.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Declarația lipsă a doamnei Laura Codruța Kovesi

Am certitudinea că, în cursul zilei de joi, doamna Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit să facă o importantă declarație publică. Și știu că acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, DNA a sacrificat comisarul de poliție judiciară care, după patru ani de la comiterea faptelor, vezi Doamne, s-a retras. Ca urmare, dezvăluirile făcute de Mihai Gadea, la Antena 3, miercuri seară, cad ca o lovitură de secure și aruncă literalmente în aer imaginea DNA. Mai ales în contextul absenței totale a reacției la care toată lumea se aștepta.

În esență, Mihai Gadea a produs probe conform cărora, chiar în sediul central al DNA, este practicat traficul de influență, șantajul, luarea și darea de mită, ca să nu mai vorbim de procedeul transformării unor oameni de afaceri în denunțători, în scopul executării unor adversari politici. Sunt acuzații foarte grele, susținute de uluitoare înregistrări audio. Aceste înregistrări audio sunt interceptări făcute, culmea, chiar de DNA și care au ieșit, printr-o întâmplare fericită, din cutia Pandorei. Și nu numai că au ieșit, ci au devenit, prin hotărâre judecătorească probe într-un dosar penal.

Ce auzim din aceste interceptări? Pe de o parte, că un om de afaceri, pe nume Bendei, reprezentant de vârf al RCS&RDS, patronul Digi TV, se plimbă ca la el acasă prin DNA, cu telefonul mobil cu tot, în ciuda faptului că este parte a unui dosar de urmărire penală. În urmă cu patru ani, DNA a luat decizia strategică, cu certitudine sub presiunea expresă a lui Traian Băsescu, de a reduce la tăcere trustul Antenelor. Motivul este că Antena 3, în special, îl critica consecvent pe Traian Băsescu și făcea și o serie de dezvăluiri privind natura politică a unor dosare întocmite de DNA.

Calea acestei execuții a fost identificată printr-o construcție de dosar penal în care, pe post de victimă, erau reprezentanții Antena 3 și ai trustului Intact, iar rolul de parte vătămată îl juca RCS&RDS, editorul televiziunii concurente Digi TV, avându-l drept vârf de lance pe managerul Ioan Bendei. Acesta trebuia să facă în așa fel, urmând instrucțiunile procurorilor DNA, încât să poată fi produse un fel de dovezi că ar fi fost șantajat de reprezentanții trustului Intact. În acest scop, Bendei a fost instruit de către DNA și dotat cu echipamente de interceptare și trimis să poarte suficient de multe convorbiri cu reprezentanți ai trustului Intact, încât, în final, prin scoaterea din context a unor mici fragmente de stenograme să poată fi construit, împotriva acestora, un dosar de șantaj. La capătul acestui dosar, credibilitatea Antenei 3, în special, urma să fie compromisă, iar conducătorii televiziunii să fie executați penal.

Nu le-a fost ușor. Dovadă că au fost siliți să realizeze sute și sute de ore de înregistrări pentru ca, în final, prin prezentarea trunchiată a câtorva secvențe, să poată fi construit un dosar penal cu care, până la urmă, DNA a pierdut în fața judecătorilor. În această fază, însă, a intervenit o împrejurare rarisimă în activitatea Direcției Naționale Anticorupție și a instanțelor judecătorești. În urma insistențelor apărătorilor trustului Intact, instanța judecătorească a acceptat ca nu numai pasajale reținute de DNA, ci înregistrările în integralitatea lor să devină probă la dosar. Și astfel, în dosarul construit de DNA împotriva Antenelor, a apărut o veritabilă bombă nucleară.

Aceste înregistrări desecretizate și acceptate drept probă la dosar dezvăluie fapte incredibile. 1. Ne arată cum Bendei, parte în respectivul dosar penal, primind calitatea de denunțător după ce a fost pilotat în această direcție de către procurorul de caz, se plimba prin temută instituție ca la el acasă. Este o certitudine că avea până și dreptul de a-și utiliza, în interiorul DNA, telefonul mobil. 2. Același Bendei discuta amical cu comisarul șef însărcinat cu efectuarea unor lucrări cheie din dosarul de urmărire penală și, mai mult decât atât, îi oferea acestuia mită sub forma unor telefoane portabile, oferite membrilor familiei acestuia. Mita a fost și solicitată și primită, iar înregistrările ambientale, devenite probe în dosar, stau mărturie în acest sens. 3. Pe parcursul peregrinărilor prin DNA, Ioan Bendei a primit o solicitare de la un domn care s-a recomandat drept Iorga și care ocupa o funcție cheie în Ministerul de Interne, privind sponsorizarea unui eveniment.

Reiese că și în anul anterior Ministerul de Interne fusese sponsorizat de către RCS&RDS, respectiv Digi TV, despre care existau destule informații că este o televiziune de casă a sistemului. Sponsorizarea era ilegală, întrucât Bendei era parte a unui dosar penal în a cărui instrumentare erau implicați atât DNA, cât și structurile Ministerului de Interne. Mai grav însă, infinit mai grav, este că, pentru a obține respectiva sponorizare, așa cum reiese din convorbirea telefonică desfășurată chiar în sediul DNA, reprezentantul Ministerului de Interne a recurs la un șantaj. Sugerând cât de sugestiv că înnoirea contractului între Ministerul de Interne și RCS&RDS stă în pixul său și depinde de acordarea sponsorizării. Sponsorizarea a fost acceptată și făcută în cele din urmă.

Culmea este că DNA s-a înregistrat singur. Este, din câte știu, singurul caz de acest fel, care ar putea eventual să intre în analele științei criminologiei, în care reprezentanți ai unei instituții de acest fel își procură singuri probele juridice care îi incriminează. Acest dosar, cu toate implicațiile lui dezvăluite până în prezent și cu tot ceea ce mai urmează să fie dezvăluit de către Antena 3, a fost ținut, timp de patru ani, la sertar, reprezentanții televiziunii de știri acuzând faptul că s-a încercat mușamalizarea unei grave ilegalități săvârșită de reprezentanții RCS&RDS, pe motiv că unul dintre responsabilii trustului ar fi prieten intim cu doamna Laura Codruța Kovesi.

Cert este că, de câteva zile, s-a deschis un nou dosar penal de mare anvergură, după o întârziere de patru ani, din care reiese că a existat o operațiune de dare-luare de mită și spălare de bani de care se fac vinovați reprezentanții RCS&RDS și Mitică Dragomir, la acea dată reprezentantul Ligii Profesioniste de Fotbal. Este, în esență, exact dezvăluirea de la care a pornit inițial întreaga făcătură DNA îndreptată împotriva Antenei 3. Acum, când probele au ieșit din cutia Pandorei, cutia Pandorei fiind chiar DNA, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, și când aceste probe, acceptate într-un dosar de către magistrați, demonstrează că, în structura centrală a instituției, s-au săvârșit infracțiuni, era de așteptat ca șeful DNA să anunțe opinia publică ce măsuri a luat sau urmează să ia împotriva celor vinovați. A oamenilor din subordine. Acest lucru nu s-a întâmplat. În consecință, nu putem decât să conchidem că DNA încearcă să se facă parte a unei grave încălcări a legii.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...