De va veni la tine vântul...

Postat la: 25.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

De va veni la tine vântul...

Luni dimineață, Simona Halep a trebuit să se recunoască învinsă din nou de uriașa campioană care a fost și rămâne Serena Williams, cea mai bună jucătoare din întreaga istorie a tenisului mondial. Poate fi asta o surpriză? Categoric, nu! În condițiile date însă, e loc de analiză și de comentarii.

Bunăoară, că Serena are 37 de ani, iar Simona numai 27, deceniul de vârstă care le desparte nefiind totuși favorabil tenismenei noastre, cum s-ar fi așteptat toată lumea. Apoi, ar trebui să ne mai surprindă și că Serena revine în elita WTA după ce a devenit mamă, muncind crâncen pentru a recupera timpul pierdut și forma extraordinară care o consacrase. Luni dimineață a demonstrat că a reușit, fiind cea care o poate lăsa pe Simona fără poziția de Nr.1 mondial, deținută de aproape...70 de săptămâni! Fără discuție, impresionant și se cuvine să dăm cezarului ce-i al cezarului, indiferent ce va mai face Serena în fazele următoare ale Australian Open.

În același timp, nu pot trece cu vederea și condițiile în care românca a abordat acest joc, etichetat aiurea drept "meciul secolului", Simona prezentându-se la Melbourne după o absență de pe terenuri de aproape trei luni, refăcută cu greu și, mai ales, fără a-l mai avea alături pe Darren Cahill, cel care, deși o mai sfătuiește, nu mai avea dreptul nici măcar să o sprijine din tribună, pentru simplul fapt că nu-i mai este antrenor. Meciul a fost frumos, nimic de zis, cu excepția primului set, în care Serena a defilat de-a dreptul, câștigând cu 6-1 în fața unei Simone crispate și marcate vizibil de încărcătura emoțională a unei reîntâlniri cu jucătoarea pe care a învins-o, practic, o singură dată, scorul confruntărilor lor directe fiind acum 10-1 în favoarea Serenei!

Așadar, după primul set se anunța un adevărat dezastru și mărturisesc că n-aș fi mizat pe revenirea spectaculoasă a Simonei, din următoarele două seturi. Și totuși, miracolul s-a produs, grație mai ales mentalului extraordinar al jucătoarei noastre, impresionant și pentru Wilander, care comenta din studio remontarea româncei. Așa se face că, în fața tribunelor arhipline de pe "Rod Laver Arena" , Simona Halep a câștigat cu 6-4 setul secund, trimițând meciul în decisiv, unde s-a mers cap la cap, cum se spune, până la scorul de 3-3. Acolo s-a frânt totul, după ce Simona a ratat nu mai puțin de trei șanse de break, ceea ce a descumpănit-o în mod vizibil.

Iar ce n-a putut ea a reușit Serena, urcând scorul la 4-3 și luând astfel avantajul hotărâtor pentru câștigarea setului cu 6-4 şi, implicit, a întâlnirii. La un asemenea echilibru și la cât de puțin i-a lipsit Simonei pentru a repurta o a doua victorie în fața celebrei sale adversare, sper că veți fi de acord cu mine că balanța a fost înclinată în defavoarea ei nu de insuficienta pregătire fizică, ci de absența din lojă a lui Darren Cahill! Și a mai fost ceva, observat și evidențiat de comentatorii aflați la Melbourne: în două momente-cheie din setul decisiv, Serena Williams a avut șansa ca vântul, care bătea puternic pe "Rod Laver Arena", s-o avantajeze! Probabil că a contat și asta, dar mie mi-a amintit de versurile lui Octavian Goga, cu care trupa „Mondial" ne delecta în anii ‘70, pe muzica lui Romeo Vanica: De va veni la tine vântul/ Purtând povestea mea amară/ Jelitul lui să nu te-nfrângă/ Mustrarea lui să nu te doară!...

P.S. Simona Halep poate fi detronată de pe poziția de Nr.1 mondial numai dacă Naomi Osaka și Petra Kvitova ajung în semifinale, în timp ce Elina Svitolina și Karolina Pliskova, ca să poată prelua fotoliul de lider, trebuie să joace finala.

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...