De ce flutură Dragnea cu ramura de măslin

Postat la: 30.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

De ce flutură Dragnea cu ramura de măslin

El s-a adresat staff-ului PSD afirmând că, întrucât există un altfel de președinte decât Traian Băsescu, adică un președinte non-conflictual, PSD ar trebui să profite de această situație și, la schimb, ar trebui să facă în așa fel încât și Klaus Iohannis să poate profita de pe urma PSD.

Oare cum a ajuns președintele interimar al partidului socialist la concluzia că este necesară o colaborare cu principalul său adversar din campania electorală? Și, mai ales, cu cel care a afirmat că își dorește un Guvern al său, alcătuit de către PNL? Este Liviu Dragnea un om politic inconștient? Își pune el, cu bună știință, gâtul în funia opoziției? Abandonează lupta stângii împotriva dreptei? Chiar dacă prin Constituție, președintele este o persoană care trebuie să se plaseze deasupra partidelor, uită Liviu Dragnea că, totuși, Klaus Iohannis reprezintă un produs liberal și că, oricât de mult se va da peste cap șeful PSD-iştilor, Klaus Iohannis va rămâne mai atașat de PNL? Sau există alte motive care ar putea să-l determine să se arunce, atât de explicit, în brațele președintelui?

Unul dintre acestea ar putea fi, în definitiv, o înțelegere secretă. Să admitem, cel puțin ipotetic, că PNL l-ar fi dezamăgit pe Klaus Iohannis. Că, din analiza domniei sale, rezultă ceea ce am concluzionat și eu cu mai multă vreme în urmă. Și anume că, nu este, încă, un partid. Că fuziunea a rămas undeva în şpagat. Că funcționează ca o alianță de partide. Două săbii în aceeași teacă. Și că, prin urmare, până una - alta, este ineficient. PNL nu constituie un vehicul politic pentru Klaus Iohannis. Cel puțin pentru moment. Ceea ce înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, că dacă Klaus Iohannis caută să identifice un Guvern, cu care dorește să lucreze mai bine, trebuie să privească în altă direcţie, pentru moment. În niciun caz către PNL. Și, inevitabil, în aceste condiții, este un consens cu PSD.

Aceasta ar fi o prima ipoteză. Există și o a doua explicație posibilă a jocului de „întâlnire", practicat de Liviu Dragnea. Dorința acestuia de a evita, cu orice preț, să lupte pe patru fronturi. În acest moment, el este doar președinte interimar PSD. Și pândit de un proces care nu se știe cum va fi finalizat. Încearcă să-și asigure, cumva, spatele, tatonând posibilitatea catapultării, în fruntea partidului, a lui Vasile Dîncu. Dar nu este suficient. În PSD, în acest moment, are dușmani redutabili. Victor Ponta nu a pierdut încă, nici pe departe, întreg controlul.

Cu atât mai mult cu cât, la rândul său, împinge în față un politician credibil și din ce în ce mai puternic, în persoana Rovanei Plumb. Liviu Dragnea nu ar putea lupta simultan pe patru fronturi. Pentru a se apăra de tăvălugul justiției; pentru a contracara loviturile pe care i le aplică și i le va aplica Victor Ponta cu care, practic, toate punțile sunt rupte; pentru a face față presiunii exercitată de Palatul Cotroceni; pentru a-și impune voința în ceea ce privește măsurile luate de Executiv, chiar și peste capul lui Gabriel Oprea. În consecință, singura soluție este ramura de măslin. Pe care i-o întinde, curtenitor, lui Klaus Iohannis.

SR Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...