De când a devenit șoriciul secret de stat?

Postat la: 01.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

De când a devenit șoriciul secret de stat?

După denunțul public al lui Victor Ponta, a făcut o dezvăluire și Dan Andronic. Personajul principal este din nou porcul. Pârlitul și pomana porcului. Porcul lui Ponta este din 2012. Porcul lui Dragnea, din 2013. La ambele pomeni a participat Laura Codruța Kovesi. Și într-un caz și în celălalt, sacrificarea porcului s-a săvârșit în aer liber, într-o locație aparținând Serviciului Român de Informații. Și în prezența mai marilor acestei respectabile instituții. Marea problemă este însă că porcul e la secret. Și într-un caz și în celălalt.

Doamna Laura Codruța Kovesi nu suflă o vorbă despre niciuna dintre cele două istorii ale porcului. Nici foștii conducători ai Serviciului Român de Informații. Nici actualii. În schimb, Liviu Dragnea, luat la întrebări, ne asigură că este gata să relateze întreaga istorie în fața Comisiei parlamentare de anchetă. Oare de ce? Eu îmi imaginez că toată lumea tace nu fiindcă ar fi stânjenită de devoalarea în fața opiniei publice a acestor două operațiuni de sacrificare tradițională a porcului. Ci dintr-un cu totul și cu totul alt motiv. Pentru că, stimați cititori, porcul e la secret. Cele două întâmplări constituie secrete de stat. De importanță națională. Strașnic păzite. Dacă nu are loc procedura de desecretizare, pomana porcului rămâne o taină.

În absența altor detalii, mie nu-mi rămâne decât să-mi imaginez, cu ajutorul altor colegi din presă, cum au decurs lucrurile într-una dintre cele două împrejurări. Să spunem, în 2013. De ignat. Zi nelucrătoare. În respectiva zi nelucrătoare, primul care s-a deșteptat a fost Liviu Dragnea. Ca în fiecare dimineață din ultima vreme, și-a reamintit cu amărăciune că procurorii i-au întocmit un rechizitoriu și l-au trimis în judecată pentru o presupusă operațiune de fraudare a referendumului pentru destituirea lui Traian Băsescu din funcția de președinte.

Automat, s-a dus cu gândul și la doamna Laura Codruța Kovesi, care, indirect, s-a ocupat de acest caz. După care Dragnea s-a precipitat. Și-a umezit puțin mustața, s-a mai privit o dată în oglindă, după care plecat repejor spre crescătoria de porci, care, mai recent, a făcut obiectul unor inutile și tracasante investigații. Acolo, ajutat de câțiva membri ai personalului, a ales porcul care urma să fie sacrificat și l-a vârât într-o furgonetă. Poate că, în prealabil, conform tradiției, l-a și amețit puțin, turnându-i pe gât o țuică. După care furgoneta s-a pus în mișcare, urmându-l îndeaproape pe domnul Dragnea, aflat în autoturismul său dotat cu șofer.

Odată ajuns la destinație, în jurul orei 7 dimineața, a remarcat cu satisfacție cum, la apariția sa, porțile serviciului secret se deschid larg, în timp ce militarul de la intrare îl salută respectuos. În locul destinat sacrificiului, echipa de ospătari și bucătari ai serviciului Român de Informații stă aliniată. Împreună cu aceștia, Liviu Dragnea începe preparativele în vederea marelui festin.

Mai tâziu, în jurul orei 10, după ce a fost nevoit să facă conversație exclusiv cu bucătarii, evident pe teme legate de pârlit și de șoric, sosesc, în fine, unul după altul, cu fețele zâmbitoare și ușor îmbujorate de frig, participanții la petrecere. Evident, sunt prezente persoanele cheie. George Maior, la acea dată directorul Serviciului Român de Informații, generalul cu patru stele Florian Coldea, prim-adjunctul acestuia și, evident, nelipsita doamna Laura Codruța Kovesi, temuta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, care, singura persoană feminină fiind, îi dă și o mână de ajutor lui Dragnea în complicata operațiune de aranjare a bucăților de șoric pe platou. Evident, festinul este udat din belșug cu vin și cu țuică, băuturile având aceeași proveniență ca și porcul.

Ceva mai tâziu, după ce aleșii invitați s-au ghiftuit, sosește de la o partidă de baschet și cea de-a cincea vedetă, domnul Victor Ponta, la acea dată premier și președinte PSD.

Nu știm ce s-a întâmplat mai tâziu. Un secret desăvârșit este și durata respectivei ceremonii de ignat. Nu știm nici măcar dacă au fost respectate normele europene cu prilejul sacrificării porcului. Și nici dacă animalul avea certificat de la medicul veterinar. Plutesc destul de multe necunoscute pe care opinia publică ar fi curioasă să le dezlege. Numai că asta se va întâmpla doar atunci când șoriciul nu va mai fi secret de stat.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...