Dansul săbiilor

Postat la: 10.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Dansul săbiilor

Sâmbăta asta, după cum sper că n-ați uitat, avem Nocturna cu Polonia lui Chopin și a lui Lewandowski. În visele noastre cele mai frumoase, se făcea că vom învinge, în propriul ei fief, echipa care ne-a umilit la noi acasă (cu un jenant 3-0, vă reamintesc), recuperând astfel șansa locului doi în grupă.

Nici măcar așa, dacă ar fi să fie, tot n-am putea fi siguri de calificarea la Turneul final al Cupei Mondiale! Eu vă recomand să ne trezim din vise și să ne deplângem soarta, fiindcă ne găsim astăzi pe locul 46 în ierarhia mondială, după ce, recunosc, am urcat săptămâna trecută de pe poziția 47. Aici ne-au adus politrucul băcăuan Burleanu și secretarul său adjunct, Bodescu, starostele anvelopelor de la Buzău, împreună cu selecționerul Christoph Daum, moșulețul veștejit care, încasându-și simbria și așteptând gratificațiile, ne-a făcut să murim de-a-n picioarelea. Poate că sunt veninos, dar credeți-mă că nu mai suport să văd cum se tot prăbușește fotbalul românesc, de jos și până sus, în timp ce jucătorii noștri de vârf fac minuni în campionate puternice din Europa, pentru ca la echipa națională să accepte că au devenit ciuca bătăilor.

Circul antrenamentului cu public, inventat de Herr Daum, chipurile pentru bucuria suporterilor naționalei, a devenit o glumă sinistră, dovadă fiind ceata de copii veniți să-și facă selfie cu tricolorii și, eventual, să joace leapșa pe ouate în atmosfera relaxată de la Mogoșoaia. Vineri însă, când vor debarca la Varșovia, băieții noștri vor face cunoștință cu suporterii polonezi, care vor umple până la refuz, sâmbătă seară, tribunele Stadionului Legia, unde încap 55.000 de spectatori, considerați pe bună dreptate printre cei mai teribili ultrași din toată Europa. Atmosfera va fi a unui vulcan care erupe, iar peste noi se va prăbuși Potopul, cum ar spune Sienkiewicz, dar vă pun în gardă că, în condițiile date, noi ar trebui să mergem doar la victorie. Pintilii, unul dintre jucătorii-cheie ai naționalei, a precizat, lucid: "Dacă pierdem meciul cu Polonia, nu mai putem prinde nici locul doi din grupă". Foarte corect, dar iată și cum vede Gicu Grozav, noul nr.10 al naționalei, tactica noastră din acest joc:"Nu trebuie să le permitem polonezilor să ne atace, trebuie să ne apărăm foarte bine și să-i prindem pe contraatac". Regăsim aici gândirea tradițională a selecționerului Daum, cel care ne-a asigurat mereu că "vom ataca din primul minut cu toți cei 11 jucători", pentru ca echipei să i se imprime constant un stil eminamente defensiv. Cum nu mă îndoiesc că se va întâmpla și sâmbătă seară, când e obligatoriu nu să nu pierdem, ci să jucăm la victorie.

Or, visul de a câștiga mizând pe apărare și pe arma contraatacului s-a spulberat și la meciul anterior cu polonezii, ducându-ne la acel umilitor 0-3 de acasă...În fond, suntem la faza de ori-ori și oricum nu mai avem nimic de pierdut, idee în care ne-am putea salva măcar obrazul, jucând fotbalul de care sunt capabili mulți dintre băieții noștri, dintre care îi amintesc pe Andone, Alibec și Rotariu, pe Stanciu și Chipciu, pe R. Marin și Pintilii. Avem, deci, un potențial ofensiv indiscutabil, dar el mai trebuie și pus în valoare. Măcar acum, când i se flutură demiterea în caz de înfrângere, Herr Daum ar trebui să ne demonstreze că știe să gândească o tactică ofensivă, fie şi numai pentru a închide gura celor care îl contestă și între care mă număr fără ezitare. În lumea fotbalului nostru, săbiile sunt scoase deja din teacă, iar războiul e total, de o parte fiind actuala conducere a FRF, iar de cealaltă - întreaga "generație de aur", care a anunțat că își va desemna un reprezentant pentru a candida anul viitor la funcția de președinte al federației. Era și timpul!

Horia Alexandrescu

Text preluat din România literară

 

loading...
PUTETI CITI SI...