Cum vrea Dragnea să-l fenteze pe Iohannis. Culisele remanierilor

Postat la: 17.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum vrea Dragnea să-l fenteze pe Iohannis. Culisele remanierilor

Pentru a-l evita pe președintele Klaus Iohannis - care e în campanie pentru un nou mandat și i-ar putea cauza probleme în decursul remanierilor mult dorite -, Liviu Dragnea pune la cale o nouă manevră.

Mai exact, șeful PSD intenționează să modifice structura guvernului (de fapt, ia în calcul o serie de permutări modice) în plenul Parlamentului, procedură care are scopul de a evita contrele lui Iohannis, deoarece, într-un astfel de scenariu, șeful statului va fi nevoit, potrivit Constituției, să semneze decretele de numire pentru noii miniștri.

La urma urmei, manevra e abilă și e cât se poate de tipică pentru PSD, partid care știe prea bine cum să folosească toate chichițele și portițele existente. Numai că, tensiunile din PSD sunt dublate de cele din sânul coaliției, unde "aliatul" Călin Popescu-Tăriceanu și ALDE refuză să accepte varianta controversatei Legi offshore dorite de Liviu Dragnea. Fiindcă au adulmecat că e rost de noi trocuri ce le-ar putea aduce niscai câștiguri, nici UDMR-iștii lui Kelemen Hunor nu sunt încântați de proiectul normativ.

În această ordine de idei - și având în vedere faptul că mult lăudata majoritate parlamentară și-a trădat din plin deficiențele, în urmă cu două săptămâni, când Legea offshore a fost retrimisă în comisiile de specialitate, la insistențele ALDE și UDMR -, Liviu Dragnea este nevoit să încerce o înghețare a războiului intestin cu gruparea Adrian Țuțuianu-Paul Stănescu-Gabriela Firea.

Motivul? În actualele condiții, cei peste 20 de parlamentari controlați de tripleta amintită sunt esențiali în orice aritmetică vizând menținerea majorității parlamentare, sau măcar pentru păstrarea unor aparențe strategice în acest sens. Însă rămâne de văzut în ce măsura va reuși Dragnea să-și facă jocurile, întrucât - fiți convinși - Firea, Țuțuianu și Stănescu știu foarte bine cu cine au de-a face.

Urmează vremuri vijelioase, fiți convinși: un sfârșit furtunos de toamnă urmat de o nouă iarnă a vrajbei noastre. Din nefericire.

Simona Man

loading...
PUTETI CITI SI...