Cum a înfrânt Dragnea. Manevrele PSD

Postat la: 17.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum a înfrânt Dragnea. Manevrele PSD

Speriat că Iașul îi va fi fatal - dacă mai zăbovea două săptămâni, până la CEx-ul organizat în fieful rebelului Mihai Chirica, nemulțumirile taberei Tudose s-ar fi rostogolit în teritoriu, șubrezindu-i considerabil poziția! -, Liviu Dragnea a declanșat războiul-fuger.

În urma unor negocieri purtate la baionetă, CEx-ul de luni, convocat (cum altfel?!) numai în momentul în care Dragnea a obținut, în urma negocierilor din teritoriu, certitudinea unei majorități copleșitoare, l-a demolat pe Mihai Tudose (zis "Taz de la Brăila") din vârful Palatului Victoria.

Desigur, Liviu Dragnea a învins (votul este concludent, indiferent de metodele care l-au girat!), dar, totuși, nu avem nici pe departe de-a face cu o victorie în adevăratul sens al cuvântului. Nu, deoarece (forțat de mutările unor grei ai PSD, care l-au susținut, inclusiv cu votul, pe Mihai Tudose) Dragnea a fost nevoit să ofere mult, foarte mult, la masa negocierilor, ceea ce-l face mai dependent și mai vulnerabil ca niciodată.
În schimb, deși a "pierdut" la vot partida "Tudose", Niculae Bădălău (nr. 2 din partid și coordonator al unei organizații importante în raporturile de forțe din PSD) a ieșit întărit. Finalmente, liderul de la Giurgiu nu numai că i-a arătat "pisica" lui Liviu Dragnea (care, în urma ultimelor înfruntări și tratative, e nevoit să țină cont și de pozițiile celorlalte sfere de influență din partid), dar el a și consimțit un "armistițiu" cu actualul prședinte al PSD, acceptând să facă (în interiorul CEx-ului de marți) propunerea privitoare la viitorul premier: europarlamentara Viorica Dăncilă.

Am convingerea că, dincolo de aspectele dezvoltate mai sus, nominalizarea Vioricăi Dăncilă - europarlamentar și președinte al Comitetului Executiv al Organizației femeilor social-democrate din România (OFSD) - reprezintă o soluție înțeleaptă pentru detensionarea și eficientizarea actului guvernamental. Este o doamnă în adevăratul sens al cuvântului, cu o imagine foarte bună la Bruxelles - ceea ce reprezintă o deschidere cel puțin interesantă în politica românească! Având în vedere că Viorica Dăncilă este o apropiată a lui Liviu Dragnea, relațiile PSD-Guvern vor intra, de urgență, în linie dreaptă.

Simona Man

loading...
PUTETI CITI SI...