Culisele războiului Dragnea-Grindeanu. Cronică de pe front

Postat la: 07.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Culisele războiului Dragnea-Grindeanu. Cronică de pe front

Scandal după scandal în PSD! În urmă cu doar câteva zile, aflam ce le-a transmis „Daddy" colaboratorilor de la vârful partidului, pe Whatsapp, cu prilejul revenirii din State, şi ni se dezvăluia cum unii social-democraţi de frunte s-au angajat să „salveze România", în puterea nopţii şi din spatele telefoanelor mobile.

Am râs, am glumit, dar iată că pesediştii ne surprind cu un nou scandal, la cel mai înalt nivel guvernamental. Concret, Liviu Dragnea şi Gabriela Firea au lăsat să se înţeleagă că Sorin Grindeanu şi-ar putea pierde jilţul de premier, întrucât a nesocotit litera şi spiritul programului de guvernare. Că programul de guvernare al PSD este unul foarte bun, am mai spus-o de câteva ori, şi nu văd de ce n-aş repeta-o, fiindă adevărul n-ar trebui să deranjeze pe nimeni. Totuşi, potrivit surselor mele, nu „defectarea" lui Grindeanu de la programul de guvernare constituie motivul pentru care premierul a intrat în colimatorul lui Liviu Dragnea. Nici pe departe.

În realitate - aşa cum v-am anunţat, de altfel, într-un editorial precedent - principala miză a PSD rezidă în remanierea ministrului Justiţiei, ieşanului Tudorel Toader, care s-a interpus (declarativ şi nu numai) între partid şi dorinţa acestuia: impunerea unui prag pentru abuzul în serviciu (la pachet cu modificarea Codurilor penale). Pentru a nu stârni (încă) un nou scandal calat pe ideea de justiţie, Dragnea vizează „împachetarea" remanierii lui Tudorel Toader cu alte câteva, tocmai pentru a salva aparenţele. O eventuală debarcare a lui Sorin Grindeanu în acelaşi moment cu remanierea lui Toader ar mai divaga atenţia şi asupra contrelor din partid (unde Dragnea beneficiază, orişicum, de întreaga susţinere şi putere).
Faptul că semnele de întrebare s-au înmulţit cu iuţeală deasupra lui Sorin Grindeanu demonstrează că Liviu Dragnea l-a considerat, încă de la momentul desemnării, un simplu intermediar uşor de manevrat. Să nu uităm că tânărul Sorin Grindeanu nu a reprezentat nici pe departe dorinţa lui Dragnea, ci numai o soluţie de moment, în contextul creat de respingerea propunerii Sevil Shhaideh.

Şi totuşi, concretizarea debarcării lui Grindeanu (în eventualitatea în care s-ar ajunge până acolo, fără ca scandalul să fie stins în interiorul PSD) ar ridica destule oprelişti şi tergiversări, dacă premierul ar decide continuarea războiului cu Dragnea şi ar vrea să demonstreze că nu se dă dus prea uşor. Se pare că Grindeanu beneficiază de oarece sprijin la nivelul Executivului şi, în tot cazul, de susţinerea publică a ex-premierului Victor Ponta, un alt opozant al actualului preşedinte social-democrat.

P.S. Oare cum va reacţiona Liviu Dragnea dacă Sorin Grindeanu se va decide să trântească legea salarizării?! Surse guvernamentale mi-au şoptit că premierul a modificat deja nişte procente...

Simona Man

loading...
PUTETI CITI SI...