Contra s-a pus de-a curmezișul

Postat la: 05.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Contra s-a pus de-a curmezișul

După derby-ul de luni seară, Steaua preacucernicului Becali, care începuse deja să apună, a intrat în eclipsă totală. Când pierzi și derby-ul derby-urilor, deși ai avut în mână remiza izbăvitoare, spui "Iartă-mă Doamne!"și te retragi la mânăstire să te rogi.

Că, dacă n-ai reușit să învingi Viitorul și te-a bătut Dinamo, cu tot bănetul pe care l-a vărsat Gigi în echipa asta, du-te nene în Peninsula Arabă și ia-le lor petrodolarii! Că arbitrul Hațegan era binecunoscut și dovedit ca pro-dinamovist, s-a dovedit acum încă o dată, prin cele două penalty-uri cu care câinii roșii au câștigat partida, a doua lovitură de pedeapsă, însă, acordată în minutul... 96, fiind complet aiurea în tramvai. Cum tot el, țanțoșul de la centru, s-a făcut că nu vede măcelărirea permanentă a lui Alibec, vânat la rupere de defensiva celor din Ștefan cel Mare.

Sigur, însă, bravo lor, dinamoviștilor, că au jucat pe viață și pe moarte, conștienți fiind că doar victoria le mai permitea să rămână în cărți. Și uite că au rămas de-a binelea, ba chiar pot spera inclusiv la titlu, de unde până mai ieri se-ngrijorau că nu pot prinde nici play-off-ul! Ghinionul lui Reghe, pentru care, fatalmente, sosește ziua nefericită în care să pupe mâna nașului și să plece unde-o vedea cu ochii , dacă n-a fost în stare nu să dea un gol, ci măcar să-și apere egalul cu toți cei unsprezece jucători. E drept, Contra s-a pus de-a curmezișul și putem fi siguri că-și repatriază și familia din Spania, după acest play-off de-a dreptul incredibil, în care și-a purtat dinamoviștii când la trap, când la galop.

Oricum, după etapa asta, așa cum mi-am permis să prognozez acum o săptămînă, în marea bătălie pentru titlu au rămas doar cele trei echipe care sunt acum pe podium:Viitorul -38p, FCSB -38p și Dinamo -36.Mai sunt două etape în care s-au înscris pe poteca războiului total, fără concesii reciproce sau către următorii adversari. Mă răscolesc însă niște aminiri recente, potrivit cărora alde Șumudică, Miriuță și Mulțescu - care arbitrează, de fapt, acest incandescent final de campionat - și-au mărturisit și ei, de-a lungul timpului, oarece simpatii, de altfel omenești. Și, pentru că, vorba aia, oameni suntem, nu e deloc exclus ca, măcar pe ici-pe colo, în câte-un meci din astea decisive, în spatele atâtor declarații belicoase, să se fumeze pipa păcii!

Teama și mai mare care mă încercă, totuși, privește golăniile interminabile din arbitraj și care pot decide o cu totul altă ordine triplă decât cea care s-ar cuveni dictată doar de confruntările corecte din teren. Și, tocmai cu această temere , mă întreb dacă nu ar trebui ca, în ultima etapă cel puțin- dacă nu cumva în ultimele două! - n-am putea apela la niscaiva arbitri străini, cu un minim efort financiar făcut de federație? Asta apropo și de ce spuneam săptămâna trecută, afirmând că Răzvan Burleanu clocește noi măsuri de jecmănire a fotbalului autohton.

Ei bine, cluburile din Liga I tocmai au aflat că starostele FRF vrea să ia câte 5% din drepturile de televizare a meciurilor, chipurile pentru a ajuta cu acești bani echipele din ligile inferioare.Și cum tocmai a avut loc Adunarea generală a LPF, reprezentanții cluburilor au votat în unanimitate respingerea categorică a ultimei găselnițe anunțate de Burleanu. Mai mult chiar, după ce a taxat propunerea drept "o diversiune comunisto-securistă", Florin Prunea s-a întrebat public unde sunt banii veniți anual de la UEFA- peste 10 milioane de euro, după cum se spune- și cu care s-ar putea ajuta toate echipele din ligile a II-a și a III-a,ba s-ar putea înființa și multe academii de fotbal? Ar fi culmea ca Burleanu să și răspundă!

Horia Alexandrescu
(Text preluat din România literară)

 

loading...
PUTETI CITI SI...