Care pe care

Postat la: 28.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Care pe care

Liviu Dragnea este in mijlocul tuturor controverselor după cu ultimele alegeri parlamentare. Toată lumea privește spre el indiferent de chestiune. Sistemul nostru politic e gata să fie aruncat în aer prin contribuția liderului PSD. Etc. Punct. Dar Dragnea nu e singur și nu se reprezintă numai pe el însuși. Reprezintă întii de toate un trend și un grup social.

La nivelul elitelor - politicieni, birocrați, bancheri, militari, agenți ai serviciilor secrete a apărut în timp o reacție negativă față de UE și Occident. Cauzele le găsesc în parcurgerea unui ciclul istoric - epuizat odată cu primăvara arabă, ocuparea Crimeei , Brexit, si aparitia citorva lideri autoritari in jurul României. E o dezvoltare care marcheaza finalul perioadei iluziilor și a liberalismului din perioada 1989-2012. Asta pe plan extern. Contextul este favorabil asadar noii tendinte manifestă la București.

Pe plan intern, o generație intreagă de antreprenori și politicieni, pornită la drum în 1990, si-a atins limita de crestere. S-a îmbogatit prin rapt din banul public, parazitînd bugetele. A profitat de tranziția de la comunism la capitalism în dauna imensei majorități a populației. Asa s-a născut o nouă clasa suprapusă. Ea se distinge de restul societății prin faptul că a acumulat averi, are putere politica și influență, are țara și resursele ei sub control.

Pină cînd s-au finalizat toate astea, acest grup social a fost adeptul aderării la NATO si UE. A susținut eforturile României de a se integra în NATO si UE, de a fi recunoscut, de a fi parte a unei uriașe avuții. A sperat astfel să capete acces la resurse infinit mai mari. A sperat să găsească și onorabilitate. Au dorit ca membrii lui să nu mai fie considerați dubioși, securiști și comunisti. Să nu mai fie tratați ca niște europeni de mîna a doua, ci oameni de afaceri și lideri politici onorabili, ca oricare cu acelasi statut provenit din Occident.

Această ultimă operație nu a reușit. Chiar dacă descinde dintr-un Mercedes high class ultimul tip sau se cazează la un hotel 7 stele si sunt primiti cu onoruri oficiale, totusi sunt priviți in continuare de sus, desconsiderați, luati drept niște mafioți. 2/ Procedurile și normele UE si NATO - au aflat - sunt dincolo de limita capacității lor de a fura, de a se îmbogați și mai mult, de a deține în continuare puterea. 3 / Cum nu au reusit să se înfrupte așa cum au visat din bugetele UE i-au întors spatele pe motiv că strugurii sunt acri. 4/ O nouă generație de antreprenori și politicieni, școlită în Occident, a intrat pe piață, îi face concurență acerbă și îi amenință pozițiile.

Grup social al îmbogățiților din primul val pos-trevolutionar - lansat după căderea zidului de la Berlin și prăbușirea regimului Ceaușescu - s-a transformat dintr-unul deschis - în faza ascensiunii sale din anii 1990-2012 - într-unul închis, reacționar, antiliberal, autoritar, antioccidental, izolaționist. Liviu Dragnea nu este de unul singur. Este purtătorul de drapel al acestei noi atitudini. Nu întîmplător ea apare în rîndul celor care au s-a aflat la putere cea mai mare parte din timp după 1990. Apoi apare într-un partid de extracție comunistă. De unde tendința puternică de a instaura un regim de dictatură ca salvare a grupului despre care vorbeam. E care pe care!

Acest grup nu este la prima încercare de a demola regimul democrat si a instaura dictatura din ultimii 30 de ani. Dar acum grupul a căpătat pentru prima dată consistență și susținere. În plus are o ideologie și un lider - Liviu Dragnea. Momentul este extrem de periculos. În aceste zile la București democrația este mai amenințată ca oricînd in acest inceput de secol.

Stelian Tanase

loading...
PUTETI CITI SI...