Când Budescu e Grozav!

Postat la: 18.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Când Budescu e Grozav!

După acest 2-0 în amicalul cu Turcia, observ că selecționerul Contra începe să-și bombeze pieptul. Să zicem că, la cele trei meciuri fără înfrângere ale echipei naționale, cu două victorii și o remiză, începutul e promițător, dar sper să nu cadă în păcatul de a se umfla în pene că l-a bătut pe ditamai Mircea Lucescu.

Și spun asta pentru că Guriță a sărit aiurea și la Mister Dinu, alt gigant până la gâtul căruia mai are de urcat o mulțime de trepte. Răbdare, deci, și să vedem echipa națională în formula anunţată pentru primăvară. Contra a declarat că are în vedere o formulă mixată între consacrații de acum și puștimea de la Under 19 și Under 21, care a depășit deja poveștile cu promisiuni, confirmând că fotbalul românesc dispune, totuși, de resurse valoroase. Deocamdată însă, cu naționala rămânem la faza de a ne linge rănile, urmând să privim de la distanță Turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor, iar ratarea acelei calificări nu poate fi acoperită de un amical sau altul și cu atât mai puțin de dubioasa manevră a rebranduirii, cu care a ieşit la rampă tupeistul de Burleanu. La umbra noului slogan, "Luptăm împreună", șeful FRF continuă operațiunea de recrutare a foștilor jucători de marcă întru...apărarea sa, ultimul păcălit fiind Tibor Selymes, aflat într-un moment delicat după ce a fost trimis în judecată de DNA, în dosarul accidentului rutier de la Brașov.

Revenind la amicalul naționalei cu echipa Turciei, primul lucru îmbucurător, datorat lui Contra, desigur, este redescoperirea stilului ofensiv. Au trecut vreo doi ani de când tricolorii aproape că au uitat că apărarea cea mai bună o reprezintă atacul, ostenitul Christoph Daum punându-i să atace...apărându-se. Iar ei erau obligați, nu-i așa, să respecte indicațiile tactice. Nu mai vorbesc și de felul în care făcea neamţul selecția și așeza echipa în teren! M-am şi plictisit de câte ori am cerut titularizarea lui Budescu și folosirea extraordinarului lui potențial, fără ca încăpățânatul selecționer german să mizeze pe această carte câștigătoare. Daum a pariat mereu pe Stanciu, cam ignorându-l pe Budescu căruia, când îl introducea totuşi în joc, îi dădea mai mult sarcini de repliere, defensive! Or, în amicalul de la Cluj, Budescu a fost cu adevărat dispecerul echipei, iar golurile lui Gicu Grozav s-au datorat tocmai abilităților acestui mare jucător. Putem spune, aşadar, că Budescu a fost...Grozav și că grație lui prima reprezentativă își regăsește verva în atac. În același timp, însă, cred că merită să reiau declarația făcută de el după jocul cu Turcia, ca să înțeleagă toată lumea ce s-a mai schimbat la lot: „E o atmosfera mult mai relaxată acum, toți venim cu plăcere la antrenamente, iar astea sunt meritele lui Cosmin Contra. El s-a lăsat de fotbal de puțin timp, e mai apropiat de vârsta noastră și ne înțelegem mult mai bine. Toți suntem frustrați că nu jucăm în barajul de calificare, dar acum este un nou început la echipa națională. Trebuie să o luăm pas cu pas în noua campanie, iar la final să ne calificăm la EURO 2020", a afirmat Constantin Budescu.

A urmat amicalul cu naționala Olandei, dar cum acesta era programat marți, deci după trimiterea acestui text spre tipar, nu puteam decât să anticipez că se contura o partidă mai complicată decât cu turcii. "Portocala mecanică" nu mai e nici pe departe forța de la Mondialul din 2010, când a pierdut finala cu Spania, nici cea din 2014, când s-a clasat pe locul 3, dovadă că a ratat și ea calificarea la CM de anul viitor! Olandezii au venit la București fără Robben, retras, antrenorul Advocaat anunţase şi el că se retrage după acest ultim meci, iar jocul amical, cu Scoția, de la Aberdeen, fusese câștigat cu 1-0 dintr-un ofsaid cât casa! Chiar și așa, selecționata batavilor e plină de jucători care evolueează la mari cluburi europene, ceea ce garanta un test serios pentru tricolorii noștri. O victorie a României putea încheia promițător acest nou început al naționalei, dar lucrul cel mai important era să ne păstrăm apetitul pentru jocul ofensiv!

Horia Alexandrescu
Text preluat din România literară

loading...
PUTETI CITI SI...