Banda celor patru se cere arestată

Postat la: 11.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Banda celor patru se cere arestată

Traian Băsescu lansează către autorități o provocare de senzație. El cere nici mai mult, nici mai puțin ca patru personalități ale vieții publice din România să fie arestate. Este vorba de Laura Codruța Kovesi, șefa DNA și fostul procuror general, generalul cu patru stele Florian Coldea, până de curând director operativ SRI, Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru și fost ministru de Interne al României, și George Maior, fost director al SRI, actualmente ambasadorul României la Washington.

Încă și mai senzațional este motivul invocat. Falsificarea alegerilor prezidențiale din 2009, câștigate de nimeni altul decât de Traian Băsescu. Este o provocare fără precedent. Un colaborator extrem de apropiat al președintelui Traian Băsescu, Gelu Vișan, fost parlamentar, a afirmat, cu mai multă vreme în urmă, cu subiect și predicat, că, în noaptea când se numărau voturile celei de-a doua runde de alegeri pentru prezidențialele din 2009, la Gabriel Oprea acasă, s-au adunat capii sistemului, în frunte cu Maior, Coldea și Kovesi, pentru a monitoriza numărarea voturilor și pentru a sărbători victoria lui Traian Băsescu împotriva lui Mircea Geoană. Ceva mai târziu, Traian Băsescu a confirmat această întâlnire, pe atunci de taină. Și a și explicat ce căutau toți la Gabriel Oprea acasă. În glumă. În sensul că acesta dispunea de cantități suficient de mari de whisky.

Zilele trecute, Dan Andronic a dezvăluit lucrurile aproape până la capăt. Dan Andronic a fost, pe rând, consilier al lui Adrian Năstase, al lui Călin Popescu Tăriceanu și al lui Traian Băsescu. În noaptea cu pricina, a fost și el invitat la Oprea acasă. El relatează cum cei patru monitorizau, printr-o celulă de criză ad-hoc, numărătoarea voturilor și țineau legătura cu Traian Băsescu, prin Codruța Kovesi, cu staff-ul PDL, dar și cu o persoană bine informată din staff-ul PSD. Nu m-aș mira ca respectiva persoană să fie chiar Victor Ponta, interesat în înfrângerea lui Geoană pentru a-i lua acestuia locul la conducerea PSD. Un Geoană vulnerabilizat prin pierderea algerilor nu mai putea rezista la cârma partidului și nici nu ar mai fi avut influența necesară pentru a decide cine va fi succesorul.

Conform lui Dan Andronic, cei patru corifei au sărbătorit, în final, nici mai mult, nici mai puțin decât faptul că au câștigat alegerile pentru Traian Băsescu. Mai mult chiar, în prezența lui Dan Andronic, ei s-au gândit la primele măsuri de contracarare a oricăror tentative ale adversarilor lui Băsescu de a contesta cu succes rezultatul alegerilor, trucate prin votul venit din diaspora. Tot acolo, a început să i se pecetluiască soarta și lui Sorin Ovidiu Vîntu, mogulul Realitatea TV. Nu avem de unde să știm până în utimul detaliu care a fost realitatea dincolo de consemnările de mai sus, pe care niciunul dintre cei patru nu le-a contrazis nici cât negru sub unghie. În schimb, aflăm cu surprindere că Traian Băsescu se distanțează. Ridică din umeri și se comportă ca și cum află acum cu surprindere ceea ce s-a întâmplat în respectiva noapte, în care a vorbit de multe ori la telefon cu Laura Codruța Kovesi. Traian Băsescu ne lasă cu senzația că, dacă alegerile au fost câștigate prin fraudă, el personal este neimplicat. Iar cei care au săvârșit frauda, cei patru care l-au făcut să câștige în mod indirect alegerile prezidențiale, dacă au încălcat astfel legea, ar trebui să răspundă penal. Iar până când se ajunge la acest deznodământ, Traian Băsescu cere arestarea lor.

De aici încolo, doar Constituția ne poate spune cine este îndreptățit să acționeze pentru aflarea până la capăt a adevărului. Evident, prin interogarea oficială a celor patru. Legea fundamentală prevde ca, într-o asemenea situație, să intre în acțiune procurorul general al României. Numai că procurorul general al României, după cum a dovedit, este și el parte a sistemului. Dacă așa stau lucrurile, singura instituție care poate să facă ceva este Parlamentul României. Printr-o comisie specială de anchetă.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...