Amintiri răzlețe: Blocada lui Chihaia si blocada din librarii

Postat la: 05.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Amintiri răzlețe: Blocada lui Chihaia si blocada din librarii

Din 1970 până în decembrie 1989 am citit aproape număr de număr 20 de reviste literare. Şase dintre ele apăreau la Bucureşti, săptămânal sau lunar, iar restul la Cluj, Iaşi, Timişoara şi în celelalte oraşe mari din ţară.

„Viaţa Românească", „România literară" şi „Luceafărul", editate de Uniunea Scriitorilor, îşi aveau redacţiile în fosta casă a lui Edgar Auschnitt, fratele industriaşului, de pe Bulevardul Lascăr Catargiu, devenită în 1974 sediul Ambasadei Libiei, iar în anii din urmă al Agenţiei Naţionale pentru Integritate.

La mansarda clădirii, cu odăi boltite şi întortocheate menite personalului de serviciu, erau birourile revistei „Luceafărul", spre care ducea o scară înclinată, puţin mai lată decât una de avion. Pe un coridor unde aşteptau colaboratorii - avea şi două sau trei bănci - s-a iscat o discuţie, în care m-am amestecat şi eu, între scriitorul Alexandru George şi un poet cam sclivisit, dar foarte cultivat, rămas în străinătate, unde s-a prăpădit relativ tânăr.

Poetul susţinea, şi-l aprobam necondiţionat, că nu există genii moarte în subsoluri, întrucât talentul răzbate indiferent de vitregia condiţiilor sau a împrejurărilor... Preopinentul nostru era de altă părere şi ne-a dat ca exemplu romanul Blocada al lui Pavel Chihaia, apărut la sfârşitul anului 1947, retras peste o lună sau două din librării şi topit.

Două decenii mai târziu - discuţia pomenită avea loc în 1973 -, ajungând să citesc Blocada, reeditat după o jumătate de secol, am rămas uimit de modernitatea cărţii, de prospeţimea sa epică şi am înţeles că Alexandru George avusese dreptate.

Dan Ciachir

 

loading...
PUTETI CITI SI...